Att koka gelé, saft och sylt går utmärkt i en tryckkokare. I detta recept används Aroniabär, ett av de nyttigaste bären på grund av sitt rikliga innehåll av antioxidanten anticyaniner, med nästan 1500mg per 100gram. Bären är ganska ”sträva” i smaken, det kan man dock minska genom att först frysa in dem ett par dygn.

Tryckkokt Aroniagelé

Tryckkokt Aroniagelé

Ingredienser

 • 2 liter Aronibär
 • 2 dl vatten
 • 6 dl syltsocker, alternativt pektin och vanligt socker.

Tillredning av Aroniagelén

 1. Lägg ner de frysta bären i tryckkokaren. Bör varit frysta ett par dygn för att få bort den sträva smaken.
 2. Häll på vattnet. Vattnet används för att det inte skall bränna fast och för att det skall finnas vatten som kan bilda ånga som sedan bygger upp trycket. 2 dl brukar vara minsta rekommenderade vätskemängd.
 3. Rör om ordentligt, sätt därefter på locket. För att det inte ska fastna i botten brukar jag ruska till kastrullen ett par gånger innan trycket kommit upp.
 4. Koka på högsta tryck i knappt 10 minuter.
 5. Aroniabären bör vara skrumpna och ha släppt nästan all vätska. Använd en potatisstamp om det verkar behöva mosas ytterligare.
 6. Sila av vätskan med en finmaskig sil. Har du en syltduk kör på det, om inte fungerar en sil lika bra. Aroniabär är kraftigt färgade och kan missfärga allt det kommer i kontakt med!
 7. Värm upp fruktsaften och tillsätt knappt en deciliter socker per deciliter saft. 2 liter Aroniabär tillsammans med 2 dl vatten gav mig 7,25 dl fruktsaft. Till detta använde jag 6 dl syltsocker.
 8. Rör om och värm tills sockret löst upp sig.
 9. För att kontrollera konsistensen kan man ta en liten sked gelé och lägga på en tallrik, dra sedan med skeden mitt i gelén och se om den flyter ihop direkt eller delar sig. Den bör ha svalnat lite innan testet görs. Ett tips från Rutiga kokboken är att lägga tallriken i frysen innan för att snabbare få ner temperaturen.
 10. När sockret är smält och konsistensen är bra, häll ner gelén i väl rengjorda burkar. Mina steriliserades med ångtryckkokning under ett par minuter.
 11. Servera till en stek, eller varför inte en Tjälknöl!?

Om syltsocker

Visst är det enkelt att allt är ihopblandat i en produkt, men nackdelarna överväger denna fördel. Vill man ha en mindre söt gelé som ändå har en bra konsistens samt rätt mängd konserveringsmedel blir det svårt. Syltsocker är dock att föredra första gången, sen blir det separata produkter för min del.

Om Aronia

Nordamerikanskt bär som innehåller mer antioxidanter än blåbär och är fulla med folsyra samt vitamin b och c. Bären går att äta råa, men då kanske främst för dess näringsinnehåll då smaken är väldigt sträv och besk.

ORAC-värdet (Oxygen Radical Absorbance Capacity) tillhör bland de högsta uppmätta på 16062umol, läs mer.

Trevlig gelé-tryckkokning!

/Fredrik