Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Ärtsoppa med fläsklägg

En klassisk torsdagsrätt! Med en tryckkokare blir det också ganska snabblagat, utan blötläggning behöver ärtorna ungefär 45 minuters tryckkokning. Fläsklägg får koka med och ger fin sälta och smak åt ärtsoppan.

Ärtsoppa med fläsklägg
Ärtsoppa med fläsklägg

Ingredienser

  • Ett paket gula ärtor (500g, cirka 6 dl)
  • 1,5 liter vatten
  • Salt
  • 2 gula lökar
  • En bit liten bit ingefära
  • 1 tsk mejram
  • 1 tsk timjan
  • Ett fläsklägg (gärna runt 1,4 kg) 

Tillredning

  1. Ärtorna kan blötläggas under natten, alternativt ”snabb-blötläggas”. Koka upp ärtorna och skölj dem sedan i kallt vatten.
  2. Skala och hacka löken. Lägg ner i tryckkokaren.
  3. Lägg ner övriga ingredienser i tryckkokaren.
  4. Koka upp, rör om ibland.
  5. När det stormkokar, sätt på locket på tryckkokaren.
  6. Ärtor som inte blötlagts under natten bör kokas 45 minuter.
  7. Ställ åt sidan, låt trycket sjunka.
  8. Ta upp fläsklägget och skär bort köttet från det.
  9. Smaka av med salt
  10. Servera med lite senap och bröd. Pannkakor kan med fördel serveras efteråt.

Tranchering av rimmat fläsklägg
Tranchering av rimmat fläsklägg

   

Om ingredienserna

Gula ärter innehåller mycket protein och fibrer, gul lök antioxidanten quercetin. Ingefära sägs ha antiinflammatoriska egenskaper och vara bra för matsmältningen, dessutom är det en utmärkt krydda!

Näringsvärde per 100gram okokta gula ärtor

Energi 292,2 kcal  
Protein 21,5 gram  30 E%
Fett 1 gram  3 E%
Kolhydrater 49,3 gram  67 E%
Fibrer 10,7 gram
C vitamin 1 mg
Kalcium 59 mg
Järn 6 mg
Zink 3,8 mg
Folat 33 mcg

Trevlig tryckkokning! 

/Fredrik  

 

Föregående

Barnmat – köttgryta med ris

Nästa

Barnmat – Kycklinggryta med rotfrukter

13 Kommentarer

  1. Thomas

    Sist jag åt ärtsoppa var så sent som på 1960 talet.
    Jag kan ju inte påstå att jag räknat det som min favoriträtt precis. Därav det långa uppehållet.

    Jag måste dock tillstå att jag efter att avnjutit anrättningen, ändrat uppfattning ganska dramatiskt.

    Och som vanligt, tryckkokning är nyttigare, snabbare och effektivtare.

    Thomas

  2. Max

    Johnny’s senap är att rekommendera till soppan

  3. Absolut! Johnny´s senap är min favorit med.

  4. Göran R

    Nisse senap e inte dum..den görs i vänersborg o säljs mest i väst!!

  5. Hej Göran!

    Nisses senap känner jag inte till, men ska hålla ögonen öppna i affären. Tack för tipset!

    Mvh
    /Fredrik

  6. Göran R

    För all del, kan du mejla mig din adress så får du en burk på posten!

  7. Adressen kommer per epost! Är du kompis med Nisse eller?

    /Fredrik

  8. Kent

    Koktiden med blötläggning eller missade jag något?

    Mvh Kent

  9. Hej Kent!

    Koktiden i detta fall är utan blötläggning, kom på i sista stund att jag skulle göra en ärtsoppa. Du kan givetvis blötlägga dem först och då koka dem lite kortare.

    Har märkt att koktiden kan variera bland olika fabrikat vilket gör att man kan behöva koka lite till om ärtorna är hårda.

    Lycka till med ärtsoppan och om du har något favoritrecept på lager tages det tacksamt emot!

    /Fredrik

  10. Magnus

    Menar du fläsklägg med ben eller utan?

  11. Hej Magnus,

    Receptet avser med ben. Benen innehåller mycket smak och ger ett grymt slutresultat!

  12. Jennifer

    Hej!

    Testar receptet ikväll för makens räkning. Det står ingenting om hur timjan och mejram ska vara torra eller färska? Nu fick det bli torra av båda.

  13. Hejsan!

    Torrt fungerar fint, men färskare är ju trevligt om man vill sätta guldkant på tillvaron! 😉

    Blev resultatet bra?

    Mvh
    /Fredrik

Kommentera

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén