- Ärtsoppa med fläsklägg
Ingredienser
- Ett paket gula ärtor (500g, cirka 6 dl)
- 1,5 liter vatten
- Salt
- 2 gula lökar
- En bit liten bit ingefära
- 1 tsk mejram
- 1 tsk timjan
- Ett fläsklägg (gärna runt 1,4 kg)
Tillredning
- Ärtorna kan blötläggas under natten, alternativt ”snabb-blötläggas”. Koka upp ärtorna och skölj dem sedan i kallt vatten.
- Skala och hacka löken. Lägg ner i tryckkokaren.
- Lägg ner övriga ingredienser i tryckkokaren.
- Koka upp, rör om ibland.
- När det stormkokar, sätt på locket på tryckkokaren.
- Ärtor som inte blötlagts under natten bör kokas 45 minuter.
- Ställ åt sidan, låt trycket sjunka.
- Ta upp fläsklägget och skär bort köttet från det.
- Smaka av med salt
- Servera med lite senap och bröd. Pannkakor kan med fördel serveras efteråt.
- Tranchering av rimmat fläsklägg
Om ingredienserna
Gula ärter innehåller mycket protein och fibrer, gul lök antioxidanten quercetin. Ingefära sägs ha antiinflammatoriska egenskaper och vara bra för matsmältningen, dessutom är det en utmärkt krydda!
Näringsvärde per 100gram okokta gula ärtor
Energi | 292,2 kcal | |
Protein | 21,5 gram | 30 E% |
Fett | 1 gram | 3 E% |
Kolhydrater | 49,3 gram | 67 E% |
Fibrer | 10,7 gram | |
C vitamin | 1 mg | |
Kalcium | 59 mg | |
Järn | 6 mg | |
Zink | 3,8 mg | |
Folat | 33 mcg |
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Thomas
Sist jag åt ärtsoppa var så sent som på 1960 talet.
Jag kan ju inte påstå att jag räknat det som min favoriträtt precis. Därav det långa uppehållet.
Jag måste dock tillstå att jag efter att avnjutit anrättningen, ändrat uppfattning ganska dramatiskt.
Och som vanligt, tryckkokning är nyttigare, snabbare och effektivtare.
Thomas
Max
Johnny’s senap är att rekommendera till soppan
Fredrik
Absolut! Johnny´s senap är min favorit med.
Göran R
Nisse senap e inte dum..den görs i vänersborg o säljs mest i väst!!
Fredrik
Hej Göran!
Nisses senap känner jag inte till, men ska hålla ögonen öppna i affären. Tack för tipset!
Mvh
/Fredrik
Göran R
För all del, kan du mejla mig din adress så får du en burk på posten!
Fredrik
Adressen kommer per epost! Är du kompis med Nisse eller?
/Fredrik
Kent
Koktiden med blötläggning eller missade jag något?
Mvh Kent
Fredrik
Hej Kent!
Koktiden i detta fall är utan blötläggning, kom på i sista stund att jag skulle göra en ärtsoppa. Du kan givetvis blötlägga dem först och då koka dem lite kortare.
Har märkt att koktiden kan variera bland olika fabrikat vilket gör att man kan behöva koka lite till om ärtorna är hårda.
Lycka till med ärtsoppan och om du har något favoritrecept på lager tages det tacksamt emot!
/Fredrik
Magnus
Menar du fläsklägg med ben eller utan?
Fredrik
Hej Magnus,
Receptet avser med ben. Benen innehåller mycket smak och ger ett grymt slutresultat!
Jennifer
Hej!
Testar receptet ikväll för makens räkning. Det står ingenting om hur timjan och mejram ska vara torra eller färska? Nu fick det bli torra av båda.
Fredrik
Hejsan!
Torrt fungerar fint, men färskare är ju trevligt om man vill sätta guldkant på tillvaron! 😉
Blev resultatet bra?
Mvh
/Fredrik
Thomas
Hur lång koktid med bönor som blötlagts under natten?
Emelie
Koktid om man redan blötlagt?
Fredrik
Hej Emelie,
Lite osäker på det då jag aldrig brukar blötlägga, skulle köra 15 minuter.
I Anna Skippers bok ”Mat med tryck” uppges 8 minuter som koktid för gula ärtor. I Flex Seals manual står det 15-20 minuter, tänk på att en modern tryckkokare arbetar med högre tryck.