Frikadeller innehåller mycket protein och passar alldeles utmärkt att äta med fingrarna. Perfekt avslutning på en måltid. Detta recept använder en perforerad insats för att ångkoka frikadellerna i tryckkokaren. Det bör gå bra att göra detta recept utan en perforerad insats, kommentera gärna om du testar!

Frikadeller efter tryckkokning

Frikadeller efter tryckkokning

Ingredienser (Ger cirka 80 frikadeller)

  • 1 dl grädde
  • 400 gram ekologisk köttfärs
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2 msk persilja
  • 2 msk basilika
  • 1 grovt skuren gul lök
  • 1 krossad vitlök

Tillredning

  1. Häll i vatten i tryckkokaren till minimum-markeringen.
  2. Lägg i gul lök och vitlök i vattnet. Detta ger lite smak till frikadellerna.
  3. Blanda övriga ingredienser, forma små bollar cirka 2 centimeter i diameter.
  4. Lägg frikadellerna i den perforerade insatsen. Denna sats fick jag tryckkoka i tre omgångar.

    Frikadeller innan tryckkokning

    Frikadeller innan tryckkokning

  5. Koka upp vattnet i tryckkokaren.
  6. Ställ ner insatsen i tryckkokaren, stäng locket.
  7. Koka på högsta tryck i tre minuter.
  8. Låt svalna och servera.
  9. Det som inte går åt kan frysas in eller sparas i kylen till dagen efter. Frysta frikadeller är perfekta att ta med sig på utflykten.

Om ingredienserna

Persilja innehåller en del järn, något som småbarn behöver. Grädde ger ett bra tillskott av fett, barn gör av med mycket kalorier eftersom de rör mycket på sig samt växer. Att välja ekoligiskt i största möjliga utsträckning innebär att det förmodligen är mindre bekämpningsmedel i råvarorna, men det är ingen garanti.

Trevlig tryckkokning

/Fredrik