Köttgryta är perfekt barnmat! Jag brukar använda köttfärs vilket gör att man inte behöver mixa rätten utan det kan räcka med en potatisstamp för att mosa grytan till rätt konsistens. Min dotter har ätit denna rätt med glupande aptit (men har nu tröttnat lite).

Barnmat - köttgryta med ris

Barnmat - köttgryta med ris

Receptet innehåller inte tillsatt fett, tanken är att vid servering tillsätta detta för att variera smaken. Har testat med grädde, kokosmjälk, olivolja och rapsolja och de tre första har uppskattats mest, tyvärr innehåller rapsolja bäst fetter. Man kan givetvis kombinera dessa smaksättare då de alla ger en intressant smakupplevelse som exempelvis sötman i kokosmjölken.

Rätten innehåller en vitlöksklyfta som enbart skulle kokats med, råkade dock mosa ihop den med allt annat och det fungerade bra.

Ingredienser

  • 200 gram köttfärs
  • 2 potatisar
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl basmatiris (andra sorter fungerar lika bra)
  • 7 dl vatten (riset behöver knappt 4 och tryckkokarens minum är 2,5dl, vilket ger ungefär 7 dl)
  • Svartpeppar
  • Örter, gärna färska eller någon torkad örtblandning.
  • Hemmagjord saltfri buljong (valfritt).

Tillredning

  1. Skala och skär rotfrukterna i centimetertjocka slantar.
  2. Lägg ner alla ingredienser i tryckkokaren.
  3. Koka upp rör om ibland.
  4. När det kokar kraftigt, sätt på locket och koka på högsta tryck i fem minuter.
  5. Låt trycket sjunka.
  6. Mosa med potatisstamp eller mixer.
  7. Servera och frys in portioner.

Detta recept innehåller inget salt för att passa de minstan under ett år. För att ge en smakupplevelse har jag börjat göra egen saltfri buljong som skapar en intensiv smakupplevelse utan att tillföra salt.

Vad tyckte din lilla om receptet? Kommentera gärna!

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik