Barnmat är perfekt att tillreda i tryckkokaren. Fördelarna är detsamma som vid lagning av annan mat, det vill säga mer smak och näringsämnen bevaras och det går fortare. Använder man tryckkokare och bra råvaror blir maträtterna riktigt goda. Denna gryta är riktigt god, givetvis saknar man som vuxen smaken av salt.

Denna gryta har serverats till min 9-månaders son, den innehåller inga konstigheter och kan säkert serveras redan från 6 månader. Givetvis är jag ingen barnläkare utan har hämtat inspiration från böcker och barnmatsburkar. När jag lagar barnmat väljer jag i största utsträckning ekologiska varor och alla former av konserveringsmedel och andra tillsatser är bannlysta. I färdig barnmat får det enligt lag inte förekomma tillsatser.

Detta recept använder en perforerad insats med tillhörande ställning vilket innebär att ingredienserna blir ”ångtryckkokta”. Det går bra att göra receptet utan en sådan, men skär löken riktigt grovt och krossa inte vitlöksklyftan så dessa råvaror enkelt kan tas bort från tryckkokaren innan allt mosas.

En bild på den färdiga grytan:

Barnmat - Kycklinggryta med kokos

Barnmat - Kycklinggryta med kokos

Ingredienser (ger cirka 6 deciliter barnmat)

 • 4 Medelstora potatisar
 • 1 Kycklingfilé
 • 5 deciliter vatten
 • ½ Gul lök
 • 1 Krossad vitlöksklyfta
 • 2 deciliter kokosmjölk
 • Paprikapulver

Gör följande

 1. Lägg i vatten, gul lök samt vitlök i tryckkokaren.
 2. Sätt på plattan på full värme.
 3. Skala potatisen, skär den i centimeterstora tärningar.
 4. Skär kycklingfilén i centimeterstora tärningar.
 5. Lägg ner potatis- samt kycklingtärningar i den perforerade insatsen:

  Potatis samt kyckling i perforerade insatsen

  Potatis samt kyckling i perforerade insatsen

 6. Tryckkoka i 5 minuter, ställ åt sidan och invänta att trycket sjunker.
 7. Häll av vattnet, lägg ner potatisen och kycklingen i tryckkokaren.
 8. Tillsätt kokosmjölken och lite paprikapulver för att ge en fin färg.
 9. Mosa allt med en ”potatismosare”.
 10. Koka upp under omrörning i tryckkokaren utan lock.
 11. Klart! Låt svalna och servera eller frys in. Tillredde detta på kvällen, portionen som skulle serveras till lunch dagen efter ställde jag i kylen. Ska den förvaras längre än så rekommenderar jag att frysa in.

Om ingredienserna

Potatis är nyttigt, innehåller fibrer och mineraler. Kokosmjölk innehåller mycket fett, något som det brukar sägas att små barn behöver. All färdig barnmat innehåller fett av något slag, ofta tungt processade vegatabiliska oljor. När man lagar maten själv kan man istället tillsätta en tesked ekologisk kallpressad rapsolja till den färdiga maten. Detta för att rapsolja inte är lämpligt att värma upp.

Trevlig tryckkokning, kommentera gärna!

/Fredrik