Att laga egen barnmat är både roligt och uppskattat av de små! I detta recept kombineras en god måltid med att samtidigt spara kokvätskan och reducera den till en välsmakande saltfri buljong.

Barnmat, kycklinggryta med rotfrukter
I receptet används kycklingklubbor för att kött med ben ger mer smak och för att klubborna innehåller mer fett än exempelvis kycklingfilé, vilket ger mer smak. Kycklingfilé kan användas men använd då färsk filé då den oftast inte är impregnerad med salt och socker, två råvaror som bör undvikas för barn under ett år.
Ingredienser
- 3 kycklingben, ”chicken drumsticks”, cirka 250 gram
- 1 fjärdedels rotselleri
- 1 palsternacka
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- Örter, gärna ekologiska färska, exempelvis timjan och mejram.

Ingredienser i kycklinggryta med rotfrukter
Tillredning
- Skala gula löken och halvera den.
- Skala och skär rotfrukterna i centimetertjocka slantar.
- Skala vitlöksklyftan.
- Lägg ner allt i tryckkokaren.
- Häll på vatten så att det täcker ingredienserna.
- Koka på högsta tryck i fem minuter, ställ åt sidan och vänta fem minuter.
- Ta ner trycket genom att skölja tryckkokaren med kallt vatten.
- Häll av vätskan till en kastrull. Denna kan användas för att göra en saltfri buljong.
- Ta upp kycklingbenen, rensa dem.
- Vitlöksklyftan och en del av löken kan avlägsnas (valfritt)
- Mixa kycklingköttet noga.
- Lägg i rotfrukterna och mixa blandningen till passande konsistens.
- Som vanligt rekommenderar jag att fett tillsätts vid servering. Använd gärna grädde, kallpressad rapsolja, olivolja eller kokosmjölk eller en kombination.
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Visnja
Min snart ett-åriga dotter som inte gillat nån mat alls hittills (bortsett från boob), åt denna kycklingrätt med nyupptäckt matglädje. Önskar jag hade upptäckt denna din sida långt tidigare. Tusen tack för att du delar med dej av dina kunskaper och uppfinningar! 🙂
Fredrik
Tack för dina värmande ord. Skicka gärna in ditt egna favorit-recept!
/Fredrik