Att göra egen fruktpuré till sitt barn är enkelt och mycket uppskattat. I detta recept används päron som kokas upp snabbt i tryckkokaren, för att göra det mer lättsmält samt locka fram smaker. Detta recept använder en perforerad insats för att ”ång-tryckkoka” frukten.

Barnmat - Päronpuré

Barnmat - Päronpuré

Välj gärna ekologiska päron, då ekologiska varor sannolikt innehåller mindre bekämpningsmedel.

Ingredienser (ger cirka 6dl puré)

  • 4 ekologiska päron, används inte ekologiska päron rekommenderas att skala dem.
  • Om barnet är över 1 år kan 1 tesked pressad citron tillsättas. Läs om citrusfrukter till barn

Tillredning

  1. Häll i en knapp liter vatten i tryckkokaren. Flera modeller av tryckkokare har en minimum-markering.
  2. Sätt på plattan på högsta värme.
  3. Skär päronen i klyftor, skär bort kärnhuset.
  4. Lägg ner päronklyftorna i den perforerade insatsen.
  5. Stäng locket på tryckkokaren, låt koka upp till högsta tryck.
  6. När tryckokaren uppnåt högsta tryck, stäng av plattan, låt stå på plattan i två minuter.
  7. Ställ tryckkokaren åt sidan, låt svalna utan att öppna. När innehållet får svalna med stängt lock hålls alla smaker kvar på ett bättre sätt.
  8. Kör päronklyftorna i en mixer till lagom konsistens. Tillsätt en tesked pressad citron, OM barnet är över 1 år.
  9. Servera som efterrätt eller till gröt. Päronpuré kan förvaras i kylskåp ett dygn och det går utmärkt att göra en stor laddning och frysa in.

Om päronpuré

Päron innehåller fibrer och har en milt lösgörande effekt vilket är bra för barn som är lite hårda i magen. Det är inte samma effekt som med katrinplommon, men som sagt, svagt lösande.

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik