Denna buljong kan givetvis njutas av även de stora, men då kan man tillsätta salt för att få extra smak. Små barn under ett år skall inte äta tillsatt salt och denna buljong förvandlar deras mat till intensiva smakupplevelser.

Barnmat - saltfri buljong, koncentrerad

Barnmat - saltfri buljong, koncentrerad

Egentligen kan man ta det man har hemma. Jag brukar spara och frysa in de bitar man får över när man skär rent olika köttbitar. Kokar man hel kyckling är det perfekt att spara kokvattnet. Mest och godast smak får man om det ingår ben i buljongen. Grönsaker är en annan viktig komponent och egentligen kan man ta vad man har i form av lök, rotfrukter som morot, paltsternacka och rotselleri, använd helst överblivna stumpar och skal. Ett par lagerblad och tomatpuré tillför också goda smaker.

Ingredienser

  • Kött eller kycklingrens, gärna med ben.
  • Ett par lökar
  • Rotfrukter (morot, palsternacka, rotselleri)
  • Lagerblad
  • Tomatpuré
  • Pepparkorn
  • Örter

Tillredning

  1. Bryn kött, lök och rotfrukter i stekpanna i en liten mängd fett, exempelvis smör.
  2. Lägg ner i tryckkokaren.
  3. Bryn en klick tomatpuré ganska hårt i stekpannan.
  4. Lägg ner i tryckkokare, häll i vatten så att det täcker.
  5. Koka på högsta tryck i 15 minuter.
  6.  Låt svalna. Buljongen kan användas som den är eller koncentreras genom kokning med öppet lock.

Egentillverkad buljong innehåller inga konstigheter och kan användas även i de vuxnas mat som en smakförstärkare. Den kan med fördel frysas in för framtida användning, jag brukar alltid ha en burk i frysen med buljong-koncentrat.

Saltfri köttbuljong, redo för infrysning

Saltfri köttbuljong, redo för infrysning

Saltfri kycklingbuljong, redo för infrysning

Saltfri kycklingbuljong, redo för infrysning

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik