En smakrik och mättande köttgryta! Här kommer receptet på Boeuf Bourguignon à la Dan. Denna går relativt snabbt att tillaga samt uppskattas av hela familjen, stora som små. Dem stora kan gärna krydda på den i efterhand. Se även receptet Dan´s köttfärssås.
Ingredienser
- 1,5 kg högrev i stora tärningar 6×6 cm
- 0,5 kg rökt sidfläsk stora tärningar i 4×2 cm
- 10 stycken skivade champinjoner
- 3 morötter (300gram), slantade. Är skalet tunt behöver de inte skalas, håller bättre då.
- 1 medelstor purjolök, skivad
- 2 gula lökar, skivade i 1 cm tjocka skivor
- 3 potatisar, skalade och tärnade.
- 4 pressade vitlöksklyftor (pressningen lyfter fram smakerna bättre)
- 1 burk syltlök (cirka 200 gram). Häll av spadet och skölj av syltlökarna med vatten för att få bort ättiksmaken
- 3 dl rött vin
- 2 msk mjöl
- 4 buljongtärningar
- 4 stycken lagerblad
- 15 vitpepparkorn
Tillredning
- Skär, hacka och skiva ingredienserna enligt ingrediensförteckningen.
- Lägg ned allt i tryckkokaren, sätt på värmen och lägg på locket utan att stänga det.
- När det börjar bli varmt/koka i grytan, rör om ordentligt, stäng sedan locket.
- Koka på högsta tryck i 40 minuter. Vill man få ner koktiden kan högreven skäras i mindre bitar.
- Låt grytan svalna innan locket öppnas. Helst i lugn och ro, vattenbad fungerar också.
- Servera med ris eller valfria tillbehör.
Det är relativt lite vätska i detta recept, tack vare att grönsakerna innehåller mycket vatten blir det lagom. Eftersom en tryckkokare ofta är relativt tät och endast tappar några matskedar vätska är det lätt att grytan blir en köttsoppa. Läs mer om vattentest av tryckkokare.
Smaklig spis!
/Fredrik
Daniel Oetterli
Spännande, den grytan måste jag testa. Men fungerar det verkligen att tryckkoka med bara 3 dl. rödvin som vätska? Alltså inget extra vatten? Tack för allt jobb du lägger ner här på sidan. Det uppskattas mycket!
Fredrik
Hej. Var själv förvånad över att inget vatten behövdes. Använde en WMF och de är riktigt täta, Dan tyckte nästan att det blev för mycket vätska.
Tack! Skicka gärna in ett recept!
Mvh
/Fredrik
Alexandra
Varför har man syltlök? Kan man ha pärllök istället? Eller schalottenlök? Vilket smakar bäst?
Fredrik
Dan svarar:
Jag har faktiskt inte prövat med någon ersättare till syltlök då grytan innehåller en hel del gul lök. Syltlökarna tycker jag funkar bra i denna gryta både till antal, proportion och konsistens. Smakmässigt så tycker jag att den inlagda syltlöken ger en liten egen god smak som blir en trevlig variation till resten av grytan. Det är ju givetvis en smaksak och jag tycker inte att det vore fel att testa med någon ersättare till syltlök.
Håkan Sterner
Mycket bra recept! Helt fantastiskt att kunna svänga ihop en Boeuf Bourguignon på 1 1/2 timme inkl allt hackande av grönsaker!
Kan vara värt att byta buljongtärningarna mot oxfond, sedan är det inte dumt att vänta med att reda med tex Maizena när det kokat klart. Vi hade litet mindre köttbitar så 3 min räckte bra, perfekt konsistens på köttet! Hade i litet kinesisk soya också på slutet det gjorde susen tillsammans med en matsked råsocker – fick smakerna att blomma ut ordentligt.
Och ja, helt rätt: det ska inte vara mer vätska i detta det blir perfekt med bara den där slatten rödvin.
Håkan Sterner
Sorry… 30 minuter menade jag såklart. Kör med en billig men helt ok Tefal Secure 5 Neo, 6-liters. Lagom stor för detta recept.