Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Boeuf Bourguignon à la Dan

En smakrik och mättande köttgryta! Här kommer receptet på Boeuf Bourguignon à la Dan. Denna går relativt snabbt att tillaga samt uppskattas av hela familjen, stora som små. Dem stora kan gärna krydda på den i efterhand.  Se även receptet Dan´s köttfärssås.

Boeuf bourguignon á la Dan

Boeuf bourguignon á la Dan

Ingredienser

  • 1,5 kg högrev i stora tärningar 6×6 cm
  • 0,5 kg rökt sidfläsk stora tärningar i 4×2 cm
  • 10 stycken skivade champinjoner
  • 3 morötter (300gram), slantade. Är skalet tunt behöver de inte skalas, håller bättre då.
  • 1 medelstor purjolök, skivad
  • 2 gula lökar, skivade i 1 cm tjocka skivor
  • 3 potatisar, skalade och tärnade.
  • 4 pressade vitlöksklyftor (pressningen lyfter fram smakerna bättre)
  • 1 burk syltlök (cirka 200 gram). Häll av spadet och skölj av syltlökarna med vatten för att få bort ättiksmaken
  • 3 dl rött vin
  • 2 msk mjöl
  • 4 buljongtärningar
  • 4 stycken lagerblad
  • 15 vitpepparkorn
Boeuf Bourguignon innan tryckkokning

Boeuf Bourguignon innan tryckkokning

Tillredning

  1. Skär, hacka och skiva ingredienserna enligt ingrediensförteckningen.
  2. Lägg ned allt i tryckkokaren, sätt på värmen och lägg på locket utan att stänga det.
  3. När det börjar bli varmt/koka i grytan, rör om ordentligt, stäng sedan locket.
  4. Koka på högsta tryck i 40 minuter. Vill man få ner koktiden kan högreven skäras i mindre bitar.
  5. Låt grytan svalna innan locket öppnas. Helst i lugn och ro, vattenbad fungerar också.
  6. Servera med ris eller valfria tillbehör.

Det är relativt lite vätska i detta recept, tack vare att grönsakerna innehåller mycket vatten blir det lagom. Eftersom en tryckkokare ofta är relativt tät och endast tappar några matskedar vätska är det lätt att grytan blir en köttsoppa. Läs mer om vattentest av tryckkokare.

Smaklig spis!

/Fredrik

 

Föregående

Grillad högrev

Nästa

Tunna revben av vildsvin

4 Kommentarer

  1. Daniel Oetterli

    Spännande, den grytan måste jag testa. Men fungerar det verkligen att tryckkoka med bara 3 dl. rödvin som vätska? Alltså inget extra vatten? Tack för allt jobb du lägger ner här på sidan. Det uppskattas mycket!

  2. Hej. Var själv förvånad över att inget vatten behövdes. Använde en WMF och de är riktigt täta, Dan tyckte nästan att det blev för mycket vätska.

    Tack! Skicka gärna in ett recept!

    Mvh
    /Fredrik

  3. Alexandra

    Varför har man syltlök? Kan man ha pärllök istället? Eller schalottenlök? Vilket smakar bäst?

  4. Dan svarar:
    Jag har faktiskt inte prövat med någon ersättare till syltlök då grytan innehåller en hel del gul lök. Syltlökarna tycker jag funkar bra i denna gryta både till antal, proportion och konsistens. Smakmässigt så tycker jag att den inlagda syltlöken ger en liten egen god smak som blir en trevlig variation till resten av grytan. Det är ju givetvis en smaksak och jag tycker inte att det vore fel att testa med någon ersättare till syltlök.

Kommentera

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén