Bulgur tillverkas av durumvete som förkokas, skalas och klipps i bitar. Det är ett gott alternativ till ris och pasta. Då koktiden ofta är 10 minuter i vanlig kastrull är tidsvinsten relativt låg, anmärkningsvärt är dock att plattan kan stängas av när tryckkokaren nått högsta tryck. Det gör att utöver att bevara smaker och näringsämnen sparar man energi.

Bulgur i tryckkokare

Bulgur i tryckkokare

Ingredienser

Precis som med ris gäller det att minska vattenmängden med 80%.

  • 5dl bulgur
  • 8dl vatten
  • En buljongtärning (gärna hemgjord eller en sort utan glutamat och palmolja)

Tillredning

  1. Koka upp vatten och buljong utan lock.
  2. När vattnet kokar, tillsätt bulgur
  3. Rör om ordentligt, sätt på locket.
  4. Koka på högsta tryck i fem minuter. Ofta hålls trycket i fem minuter vilket gör att plattan kan stängas av när högsta tryck uppnåtts.
  5. Ställ tryckkokaren åt sidan, låt innehållet svalna.

Om bulgur

Bulgur innehåller mycket kolhydrater, dock av en ganska långsam typ (Glykemiskt index, GI, 68 med vitt bröd som referens).

Energi 377 kcal Energiprocent, E%
Protein 12 g 15E%
Fett 1,5 g 5E%
Kolhydrater 64 g 80E%
Kostfiber 11,3 g
Magnesium 164 mg
Fosfor 300 mg
Natrium 17 mg

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik