Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Chiligryta

Stort tack till Bigmollo för detta recept. Det blev helt klart en ny favorit. Jag körde med en habanero som egentligen skall plockas ur när chilin är klar, problemet är bara att habaneron var helt upplöst i grytan. Blev starkt men mycket gott!

Ingredienser

  • 3 kilo kött skuret i tärningar, helst högrev
  • 20 vitlöksklyftor
  • ½ burk inlagd chipotle peppar (ca 100gr) eller ett par torkade
  • 2 ancho-peppar (torkad)
  • eventuellt 1 habanero peppar
  • eventuellt 2 röda spansk peppar
  • eventuellt andra pepparfrukter
  • 2 msk mald spiskummin
  • 2 msk chilipulver
  • 2 msk malda korianderfrön
  • 2 msk kakao
  • 2 buljongtärningar mörk ox
  • 1 lime
  • 33cl vätska (helst svagdricka, öl fungerar)
  • 2 msk honung
  • 2 msk oregano
  • eventuellt majsmjöl till redning (koka hellre bort vätskan utan lock)

Tillredning av Chiligrytan

  1. Bryn köttet. Ta lite i sänder och se till att det blir brynt på alla sidor. Lägg ner i tryckkokaren.
  2. Vispa ur stekpannan med lite vätska för att få med alla smaker från köttet.
  3. Skala vitlöken och lägg ner i tryckkokaren.
  4. Tillsätt alla pepparsorter.
  5. Strö ner spiskummin, koriander, chilipulver och kakao.
  6. Lägg i buljongtärningarna och lägg i dem.
  7. Dela limen i två delar och lägg i grytan.
  8. Häll i vätska så att det täcker köttet.
  9. Tillsätt honung.
  10. Lägg på locket löst. Koka upp och rör om då och då under uppkokningen för att undvika att det bränner fast i botten.
  11. Koka på högsta tryck i 50 minuter, då blir köttet så att det faller sönder.
  12. Ställ åt sidan och låt trycket sjunka.
  13. Tilsätt oreganon.
  14. Är det för mycket vätska, kan den redas med majsmjöl eller så låter du vätskan koka bort genom att låta tryckkokaren puttra utan lock tills chilligrytan fått lagom konsistens.
  15. Servera!

Denna chili passar perfekt som ingrediens i burrito.

Trevlig tryckkokning!

/Hombre Fredriko

Föregående

Barnmat – Köttbullar

Nästa

Familjen Durands Pot-au-feu

2 Kommentarer

  1. Emma

    Hej!
    På punkt nr 10 menar du då att man ska koka upp utan i kokaren fast utan locket på?

  2. Hej! Svar ja. Förtydligade punkt tio. Jag brukar ofta göra som så att jag lägger på det löst för att kunna röra om ordentligt några gånger under uppkokningen. Tack för din kommentar! I vanling ordning mottages tacksamt recept. /Fredrik

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén