Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Daniels chili

Jag brukar köra den sortens chili jag har för stunden. Har jag ingen färsk tar jag lite mer torkad, har jag någon annan skön chili eller stark sås brukar det också slinka ner. För att få en het och mustig chili så är det bra med en variation av starka grejer, kör man bara färsk chili är risken att det bara blir starkt och svider på läpparna när man äter, det är inte så trevligt. 33cl bärs blir lite för mycket vätska i tryckkokaren så drick ur ungefär hälften medans du lagar, det blir bättre och roligare så.
Daniels chili serveringsförslag

Daniels chili serveringsförslag

Daniels chili serverad

Daniels chili serverad

Ingredienser

  • 1kg högrev (eller annat kött)
  • 1 gul lök
  • torkad chili 1-2 ancho, 1 chipotle
  • 1 hel vitlök
  • olja till stekning
  • 1 msk chilipulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk korianderblad
  • 2 tsk torkad oregano
  • salt och svartpeppar
  • 1-2 färska chili (kan uteslutas om man vill ha familjevänligt)
  • 33 cl bärs, gärna en sort du vill dricka till grytan
  • 1 oxbuljongtärning
Daniels chili ingredienser

Daniels chili ingredienser

Tillredning

  1. Kärna ur och ta bort kvistar från de torkade chilisarna, koka dem försiktigt i lite vatten under lock 10 minuter. Mixa sedan soppan och häll i tryckkokaren.
  2. Hacka löken, det behöver inte vara speciellt fint. Stek den i olja på låg värme i tryckkokaren 10 minuter.
  3. Tärna köttet, ju mindre bitar, ju kortare koktid.
  4. Bryn köttet i en stekpanna i omgångar så det får en fin stekyta, jag brukar salta köttet när jag steker det. Lägg sedan det stekta köttet i tryckkokaren.
  5. Hacka den färska chilin och vitlöken, lägg i tryckkokaren
  6. Pudra över alla kryddor, blanda om i tryckkokaren
  7. Häll i resten av ölen och smula i buljongtärningen
  8. Låt koka upp och kör på högsta tryck ~2h
Daniels chili i tryckkokaren - detta fall en Crock Pot Express

Daniels chili i tryckkokaren – i detta fall en Crock Pot Express

Sannolikt är chilin lite för blöt, jag brukar då låta den koka en stund utan lock och reda upp den med lite majschips. Du vill ha en gryta, inte en soppa. Mosa ihop köttet som inte fallit i sär så du får en skön sörja.
Käka chilin som den är med tortillabröd eller som köttbas i fredagstacosen. Ibland käkar jag den med ris för att få den att räcka längre.
Koktiden kan tyckas lång men innan jag började med tryckkokare gjorde jag ”Över natten chili”, satte igång den på kvällen och lät den puttra hela natten. Min fru gillar det här bättre för det är jobbigt att vakna mitt i natten av den sköna doften av chili, man blir så hungrig :).

Om Daniel

Daniel driver på fritiden siten Innertemperatur.se, där man finner rekommenderade innertemperaturer för olika typer av kött. Han odlar också en del egna grönsaker, bland annat chili.

Föregående

Kalops från Hölö

Nästa

Pulled boar – vildsvin

4 Kommentarer

  1. Jennifer

    Kul att du är tillbaka och uppdaterad bloggen!

    Nu ska jag koka risgrynsgröt i tryckkokaren 🙂

  2. Christoffer

    OH MY GOD! Jag har hittat ett nytt favoritrecept! Den får en helt perfekt styrka!!!

  3. Tack Jennifer! Har tryckkokat i det fördolda ett tag, men ska göra ett litet ryck nu och lägga upp lite mer recept! 🙂

    Det börjar lacka mot jul, ska också göra lite risgrynsgröt snart.

  4. Hej Christoffer,

    Kul att du gillade receptet! 🙂

Kommentera

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén