Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Dulce de leche

Det är inte många efterrätter som tryckkokats i mitt kök, tipset på Dulce de leche kommer från en kollega. I vanliga fall kokar man en burk kondenserad mjölk i en vanlig kastrull med vatten i tre timmar. I tryckkokaren blir den klar på 20 minuter och det blir riktigt gott! Perfekt att servera med ett par kulor glass, eller varför inte till glass och kladdkaka efter min sons önskemål. Det gröna på bilden är pulveriserat grönt té som var tänkt som dekoration (blev sådär).

Dulce de leche med glass och kladdkaka

Dulce de leche med glass och kladdkaka

Ingredienser (4-6 portioner)

  • En burk kondenserad sockrad mjölk
  • Vatten

Tillredning

Observera att burken INTE skall öppnas.

Kondenserad mjölk i tryckkokaren

Kondenserad mjölk i tryckkokaren

  1. Stoppa ner den oöppnade konservburken i tryckkokaren.
  2. Tillsätt cirka 5 dl vatten.
  3. Koka på högsta tryck i 20 minuter.
  4. När trycket sjunkit, öppna tryckkokaren.
  5. Sätt på dig handskar när du öppnar burken. Det kan rinna ut mycket varm Dulce de leche! Första gången var jag orolig att det skulle skvätta åt alla håll och kanter, det pös dock bara ut lite. Var försiktig.
  6. Servera med glass!

Om Dulce de leche

Fantastiskt gott tillbehör till glass eller annan efterrätt, fullproppad med socker och fett. Njut!

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik

Föregående

Tryckkokning ute med Primus Omnifuel

Nästa

Tryckkokta lammlägg

3 Kommentarer

  1. ingrid

    Hej, jag kokte kond mjölk 20 min i min tryckkokare men det räckte inte. Funkar det verkligen i tryckkokare? Hur kan trycket i en stängd konserv påverkas? Mvh Ingrid

  2. Hej Ingrid,

    Fick receptet av en kollega, det var hans ”favorit-rätt”. Det kan variera i koktiden beroende på tryckkokarens arbetstryck. Vad har du för modell?

    /Fredrik

  3. Det blev Dulche de leche med glass, maräng, marshmallows och jordgubbar till fredagsfika idag. Tryckkokade den kondenserade mjölken i 25 minuter och står fast vid att 20 minuter är en perfekt koktid, den blev lite väl tjock på 25.

Kommentera

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén