Det är inte många efterrätter som tryckkokats i mitt kök, tipset på Dulce de leche kommer från en kollega. I vanliga fall kokar man en burk kondenserad mjölk i en vanlig kastrull med vatten i tre timmar. I tryckkokaren blir den klar på 20 minuter och det blir riktigt gott! Perfekt att servera med ett par kulor glass, eller varför inte till glass och kladdkaka efter min sons önskemål. Det gröna på bilden är pulveriserat grönt té som var tänkt som dekoration (blev sådär).

Dulce de leche med glass och kladdkaka
Ingredienser (4-6 portioner)
- En burk kondenserad sockrad mjölk
- Vatten
Tillredning
Observera att burken INTE skall öppnas.

Kondenserad mjölk i tryckkokaren
- Stoppa ner den oöppnade konservburken i tryckkokaren.
- Tillsätt cirka 5 dl vatten.
- Koka på högsta tryck i 20 minuter.
- När trycket sjunkit, öppna tryckkokaren.
- Sätt på dig handskar när du öppnar burken. Det kan rinna ut mycket varm Dulce de leche! Första gången var jag orolig att det skulle skvätta åt alla håll och kanter, det pös dock bara ut lite. Var försiktig.
- Servera med glass!
Om Dulce de leche
Fantastiskt gott tillbehör till glass eller annan efterrätt, fullproppad med socker och fett. Njut!
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
ingrid
Hej, jag kokte kond mjölk 20 min i min tryckkokare men det räckte inte. Funkar det verkligen i tryckkokare? Hur kan trycket i en stängd konserv påverkas? Mvh Ingrid
Fredrik
Hej Ingrid,
Fick receptet av en kollega, det var hans ”favorit-rätt”. Det kan variera i koktiden beroende på tryckkokarens arbetstryck. Vad har du för modell?
/Fredrik
Fredrik
Det blev Dulche de leche med glass, maräng, marshmallows och jordgubbar till fredagsfika idag. Tryckkokade den kondenserade mjölken i 25 minuter och står fast vid att 20 minuter är en perfekt koktid, den blev lite väl tjock på 25.