Pot-au-feu är fransk trendig husmanskost. En perfekt söndagsmiddag och buljongen som blir över kan utgöra basen i en
polsk Barszcz (rödbetssoppa).
Pot-au-feu betyder gryta på elden och det är ju tur för plasthandtagen på tryckkokaren att det finns vanliga elspisar. Stort tack till Linn och Stephane för detta recept!

Tryckkokt Pot-au-feu
Ingredienser
- Högrev 1kg
- 8st potatisar
- 4 morötter
- 1 stor purjolök
- 2 små majrovor
- 4 kvistar stälkselleri
- 1 gul lök
- Några kvistar persilja och timjan
- 12 kryddpepparkorn
- 10-15 nejlikor
- 4 lagerblad
- 2 biffbuljongtärningar
- Hushållssnöre
Tillredning av Pot-au-feu
- Rensa köttet, försök gärna se till att det blir en någorlunda hel bit kvar.
- Skala lök, morötter och majrovor.
- Stick in kryddnejlikorna i den gula skalade löken.
- Skär bort blasten från purjolöken.
- Lägg i lagerblad, kryddpepparkorn, timjan och persilja i blasten från purjolöken.
- Knyt ett hushållssnöre runt den fyllda blasen för att den ska hålla ihop.
- Halvera morötterna och purjolöksstjälken på tvären.
- Hacka sellerin i mindre bitar.
- Lägg ner högreven i tryckkokaren.
- Lägg ner allt utom potatisen, den skall i senare.
- Häll på vatten så att det täcker med 3 centimeter, cirka 2-2,5 liter.
- Koka upp allt utan att sätta på locket.
- Skumma av.
- Tryckkoka på högsta tryck i en timme per kilo kött.
- Ta ut alla ingredienser ur buljongen.
- Skala potatisen
- Tryckkoka potatisen i cirka 7-8 minuter på högsta tryck.
- Servera!
Gör soppa på buljongen
Buljongen kan användas till en polsk rödbetssoppa, Barszcz.
Ingredienser
- 1 kilogram rödbetor
- buljongen från en Port-au-fau
Tillredning av Barszcz
- Skala rödbetorna
- Skär i centimeterskuber
- Lägg i en hög skål
- Häll över den kalla buljongen och låt stå över natten.
- Värm upp allt, skall ej koka.
- Ta ur rödbetorna, de skall bara ge färg åt soppan.
- Servera med kokt potatis som mosas i skålen och toppa en klick creme fraiche
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
1 Pingback