Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Förkoka revbensspjäll – griljera i ugn

Revbensspjäll kan bli riktigt gott, problemet är att det är kött som behöver tillagas lång tid. Lösningen är att för-tryckkoka innan man sätter in dem i ugnen/grillen. Det går givetvis att äta kokta revbensspjäll som de är, men med denna glasering blir det en festmåltid! Tack till Victoria för receptet på en fantastisk glace.

 

Förkokta revbensspjäll griljerade i ugn

Förkokta revbensspjäll griljerade i ugn

 

Ingredienser till förkokningen

  • Tjocka knäckta revbensspjäll, brukar göra en ordentlig sats, cirka 2kg
  • Lagerblad
  • Pepparkorn
  • 1 msk salt per lite vatten, alternativt buljong
  • 1-2 liter vatten

Förkokning av revbenen

  1.  Skär revbenen i köttet längs benen till lagom stora bitar.
  2. Lägg ner köttet i tryckkokaren.
  3. Häll på vatten så att det täcker köttet, 1-2 liter brukar bli lagom.
  4. Tillsätt kryddorna och 1 msk salt per liter vatten
  5. Tryckkoka på högsta tryck i 25-30 minuter. På trettio minuter är köttet så kokt att det nästan ramlar av utav sig självt från benen, precis så som jag vill ha det.
  6. Blanda ihop marinaden så att den är klar innan revbensspjällen.
  7. Ta upp revbenen och lägg dem på en ugnssäker form.
  8. Häll över marinaden, vänd runt köttet och pensla det. Under tiden som köttet svalnar pensla och vänd regelbundet så att köttet får möjlighet att suga åt sig av marinaden medan det svalnar.
  9. Täck över och stoppa in i kylen eller om de ska grillas direkt:
  10. Sätt ugnen på 225 grader och kör dem i 15-20 minuter eller tills de fått en fin färg.
  11. Avnjut dem!

Marinad /glaze

Passar fantastiskt bra till ribs annat fläskkött. Fungerar också på kycklingben (chicken drumsticks).

  • 1 dl råsocker
  • 1 dl japansk soya
  • 1 dl hoisin sås ( kan bytas mot japansk soya)
  • 1,5 dl flytande honung
  • 4 rivna vitlöksklyftor
  • 2 tumstor bit finriven ingefära
  • 1-2 dl ketchup
  • Grovmalen svartpeppar

Om receptet

Att förkoka kött sparar tid och förhöjer slutresultatet. Förkokning passar också annat bindvävsrikt som exempelvis högrev. Eftersom tiden på grillen blir kortare minskar risken att man får en för kraftig grillyta. Marinaden är det som gör detta recept och den går att använda till annat kött också. Ett tips är att använda buljongen som blir kvar till något, kött med ben ger god smak åt buljongen som med fördel kan kokas ner / reduceras och frysas in. Revbenen passar lika bra på julbordet som för att grilla en skön sommarkväll. Förtryckkokat och sedan grillat är godast!

Vilket kött förtryckkokar ni och vad har ni i marinaden? Kommentera gärna och berätta om era tips.

/Fredrik

Föregående

Test av WMF Perfect Plus 2,5 liter

Nästa

Aroniagelé

10 Kommentarer

  1. carina helin

    Har invigt tryckkokaren med detta recept /Fantastiskt gott , de besta revbenen jag nogonsin spisat. Snabbt o Laett

  2. Hej Carina! Instämmer helt, dessa blir riktigt goda! Låter som att du fått en bra start på tryckkokandet, hoppas på att få ta del av något recept från dig framöver. Ha en trevlig kväll!

  3. Pathrik

    Vilken underbart god marinad du har rätt i att det passar till kyckling också men revbenen blev otroligt goda mmmmm.

  4. Stort tack för det! Tar tacksamt emot recept om du har någon favorit på lager!

  5. Rickard Plars

    Här är ett recept på Revben som jag lagat i nu över 10 år (finns olika varianter) och är inspirerat av hur kineserna gör.

    Mängd Ingrediens
    1.5kg Tjocka revbensspjäll
    2dl Kinesisk soya
    1st Gul lök
    1st Morot
    10st Stjärnanis
    6st Skivor lakritsrot (Hongkong trading)
    1dl Muskovadosocker, Råsocker eller liknande
    Liquid Smoke (Efter behag)

    Option om man vill sila och reducera spadet till BBQsåsbas
    (2st carnegie porter)
    (mutti passerade tomater på flaska)

    Kan behövas saltas litet beroende på hur salt soyan är, smaka på spadet(var försiktig med extrasaltet om du skall reducera)

    Låt koka i en timme, ta av från plattan och låt svalna i spadet, kan med fördel göras dagen innan för att bara värmas upp i spadet.

  6. Hej Rickard!

    Beklagar sen återkoppling. Stort tack för receptet! Ska testa det nästa gång det blir revbensspjäll, hoppas det är ok att jag lägger upp det som ett separat recept?

    Har du någon bra bild på det färdiga resultatet?

    /Fredrik

  7. Jonken

    Sweet Fredrik, tänk att jag skulle ramla på din sida när jag sökte efter revbenspjäll+tryckkokare…när jag insåg att tiden inte räckte för sous-vide. Och nu blev det dessutom mindre mek 😉

  8. Hej Jonken. Det har blivit en del revbensspjäll här med under juletiderna. Har testat att rimma dem innan och resultatet blev riktigt bra. Ska lägga upp receptet kommande dagar. God Fortsättning!

  9. Göran

    Hej, Fredrik och God Jul!
    Väldigt bra recept, men lite väl sött för min smak. Jag har uteslutit sockret och nästa år ska jag ta tomatpure’ i stället för ketchup. Få se hur det blir då.

  10. Hej Göran och God Fortsättning!

    Förstår precis vad du menar och nyss hemkommen från ett par veckor i USA är jag inte alls sugen på söta bbq-såser. Tycker det fungerar fint att ersätta sockriga såser med någon het rubbing. När det gäller kokvätskan är det viktigaste att inte snåla med saltet.

    Hör gärna av och berätta hur det blev sen med tomatpuré, vem vet, det kanske blir revben redan till våren när grillsäsongen sätter fart!? 😉

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén