Från min kollega Javier, ett recept på Colombianska bönor- Frijoles Colombianos. Mycket enkelt och samtidigt gott recept. På bilden serveras böngrytan med Pulled Pork och Colombiansk öl.

Frijoles Colombianos med Pulled Pork
Ingredienser
- 1 morot
- 1 paket krossade tomater
- 1 paprika
- 1lök
- 2 lagerblad
- 3 vitlöksklyftor
- 500g torkade borlottibonör
- Kryddor: salt, peppar och spiskummin
Tillredning
- Finhacka paprika, lök och vitlök.
- Fräs spiskummin i lite olivolja, häll sedan på paprikan, löken samt vitlöken och bryn dessa.
- Tillsätt krossade tomater, bönor (förtryckkokta ett par minuter), lagerblad och en morot.
- Häll vatten så att bönorna täcks, salta och peppra efter tycke.
- Tryckkoka på högsta tryck i 35 minuter.
- Öppna locket försiktigt och känn om bönorna är klara, kör annars en stund till.
Viktigt att inte sänka trycket för fort, då har bönorna en tendens att spricka. Kan ätas som det är eller som på bilden serverade med pulled pork och en cerveza!

Colombianska Bönorna – Frijoles Colombianos
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Anna
Hej Fredrik! Nyfiken att testa receptet, men skall bönorna förkokas? (Hur?) Tappar man inte (allt i ett) poängen då? Behöver de vara blötlagda?
Med vänlig hälsning, Anna
Fredrik
Hej Anna,
Tack för påpekandet, det räcker att de kokas snabbt för att få bort lektiner. Lägg bönorna i tryckkokaren och koka upp på högsta tryck i ett par minuter. Låt svalna genom att vänta eller genom att försiktigt spola tryckkokaren med kallt vatten. Följ därefter receptet.
Mvh
/Fredrik på tryckkkokning.se