Gjorde ikväll en gryta på temat ”LCHF – Low Carb High Fat och ville göra en egen buljong/fond. Använder i vanliga fall vatten för att koka ur smakerna ur skalresterna, men det skulle sänka fetthalten i grytan som jag ville skulle bestå av smör, kött och grädde. Testade att koka 2 liter skalrester beståendes av lök, stjälkselleri, palsternacka och morot i en liter grädde i cirka 10 minuter på högsta tryck!

Gräddfond LCHF

Gräddfond LCHF (nere till höger)

Smakmässigt blev den god, salt saknades dock vilket man kan tillsätta i efterhand. En liter grädde gav en liter gräddfond, lite fett fastnar säkert i skalresterna samtidigt som en del vätska lämnar skalen.

Tillredning

Jag brukar ha en tvålitersbunke i frysen där jag kontinuerligt lägger i skal som blir över från morötter och palsternackor. Stjälkselleri som riskerat att bli dålig brukar också åka ner i lådan, ”löksnuttar” likaså. Utöver den goda smaken är det bra för miljön att ta tillvara på hela rotfrukten!

Lägg i skalen i tryckkokaren, lägg gärna också i pepparkorn av blandade sorter samt lagerblad. Koka upp, rör om ibland. Tryckkoka därefter på högsta tryck i 10-15 minuter. Låt svalna.

Skal till gräddfond

Skal till gräddfond

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik