Då var det dags igen att tillaga en linsoppa. Linser går snabbt att tillaga i en tryckkokare och är nyttigt. Denna gång används gröna linser, fördelen med dessa är att de har en längre koktid än exempelvis röda, vilket gör att de inte kokar sönder. Alltså kommer linserna i denna soppa att vara hela.
Kryddningen är baserad på ingefära och chili vilket ger en god smak, samtidigt som ingefära är en nyttig krydda.
Grön linssoppa i tryckkokare
Ingredienser
- 4 dl gröna linser, cirka 300 gram.
- 3 gula lökar, cirka 300 gram.
- 7 morötter, cirka 600 gram.
- 14 små potatisar, cirka 600 gram. Det går givetvis bra med större potatisar, nu fanns bara färskpotatis att tillgå.
- 50 gram färsk ingefära
- 2 msk kokosfett till stekningen.
- 1 torkad chili, finns tillgång till färsk passar det givetvis bättre.
- 4 msk lantbuljong. Anpassa dosen efter sältan i den buljong som används.
- 2 krm gurkmeja
- 2,5 liter vatten.
Tillredning
- Hacka lök och ingefära.
- Skär morötter och potatis i slantar, cirka en centimeter tjocka.
- Fräs lök, ingefära och chili i kokosfettet ett par minuter.
- Tillsätt linser, potatis och morötter, stek ett par minuter till.
- Häll i vatten och lantbuljong.
- Koka upp på högsta tryck, låt koka i fem minuter.
- Ställ tryckkokaren åt sidan, låt trycket sjunka.
- Servera!
Om ingredienserna
Ingefära
Gurkmeja
Lök
Gröna linser
TiV
Hej från Finland! Vad trevligt att jag hittade Din blog! Har några dagar sedan fått en tryckkokare och är helt överraskad hur bra den är! Jag är lite tveksam att hur man skall använda den, kan inte hitta mycket info & recept på mitt modersmål men på engelska finns det bättre.
Kokaren är så snabb, sparar energi och ger oss bättre vitaminer!! Jag har en Eco-kastrul: http://www.opa.fi/shop/product_catalog.php?c=50
Undrar lite hur mycket vatten skall man ha i – minimum märket i kokaren värker vara ganska mycket.. I några amerikanska recept de tilläger bara ett par matskedar vätska? Skall prova just nu beef stroganoff.
Bra sidor, tack!!
TiV
Ännu en fråga: hittade tre böcker på svenska om tryckkokare. Kan du rekommendera en god bok?
Fredrik
Har faktiskt inte läst någon bok om tryckkokare. Har läst i diverse forum att Anna Skipper´s bok är bra. Hittar du en bra bok får du gärna maila mig.
Fredrik
När det gäller vattenmängden har jag märkt att vissa råvaror behöver mer vatten. Bönor och linser har en tendens att vilja bränna fast lite i botten. För att undvika detta brukar jag låta det koka upp under omröring och sedan sätta på locket på tryckkokaren. Vid kokning av exempelvis Kidneybönor kan man lika gärna öka vattenmängden.
Tack för dina kommentarer! Vore kul om du framöver hade lite recept att dela med dig av.
Mvh
/Fredrik
TiV
Jag har läst också att Skipper´s bok borde vara bra.
Delar gärna recept om jag hittar på något nytt!
Gjorde en dag griskotletter (med liten ben). I 5,5 liters kastrull 5 st med lite grönsaker, buljong, grädde och kryddor. Härliga! Jag kunde inte tro hur mjuka de blev. Stekte köttet lite brunt och satt allt med på en gång. 12min och hoccus poccus – magi! Normalt i ungnen griskotletter blir alltid sega och hårda. Inte nu!
De här första gångerna jag använder tryckkokaren är så intressanta, kan inte tro att det blir så gott och snabbt!
Jag är intresserad av GOD mat och försöker ha det också så hällsosamt som möjligt. Och med tryckkokaren lär det lyckas.