Igår besökte jag Vikbolands Struts och givetvis försökte jag hitta något passande för tryckkokaren. Tydligen är det mesta på en struts mört och inte lämpat för tryckkokning, hittade dock en bit strutshals och ett strutsägg jag fick med mig. Strutshalsen tillreddes med stor framgång av min bror Max.

Tryckkokt gulasch av strutshals

Tryckkokt gulasch av strutshals

Gulasch av strutshals blev mycket gott, det tar lite mer tid då tomaterna bör rostas i ugnen och strutshalsen behöver förkokas och plockas. Börjar man med att rosta kan man laga till detta på en och en halv timme, och det är det garanterat värt.

Strutshals innan tryckkokning

Strutshals innan tryckkokning

Ingredienser

  • 1kg strutshals (ger cirka 250gram kött)

Buljong

  • 2 morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 gula lökar
  • 1 msk råsocker
  • Olivolja för stekning
  • 1 msk salt
  • 1 Lagerblad
  • 1 dl rött vin
  • 6 dl vatten

Gulasch

  • 200gram cocktailtomater
  • 2 röda paprikor
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 200gram tärnad potatis
Tillagning av strutshals

Tillagning av strutshals

Tillredning

  1. Baka av grönsakerna i ugnen:
  2. Halvera cocktailtomaterna
  3. Skär paprikan i fyrkanter
  4. Rosta paprika och tomat med salt, peppar och olivolja en timme i ugnen på 125 grader.
  5. Medan grönsakerne rostas: Hacka morötter, lök och vitlök grovt.
  6. Fräs i olivolja i tryckkokaren tills det får färg
  7. Lägg i sockret och fortsätt steka tills det blivit lätt karamelliserat.
  8. Deglasera med rött vin (häll i vinet och koka en kort stund)
  9. I med vatten och strutshals, salt och lagerblad.
  10. Koka på högsta tryck 30-40 minuter beroende på om det är tjocka delen av halsen (ändstycket eller första delen beroende på vad man anser vara början respektive slut).
  11. Sila bort vätskan, spar den till grytan.
  12. Låt köttet svalna något, plocka sedan köttet.
  13. Släng ben och grönsaker från koket.
  14. Gör klart gulaschen
  15. Ner med rostade grönsaker, 200gram tärnad potatis, köttet, buljong, paprikapulver och spiskummin.
  16. Tryckkoka på högsta tryck i två minuter, låt svalna.
  17. Smaka av med salt, peppar, spiskummin och paprikapulver.
  18. Servera med rostat bröd. Jag ringlade över lite olivolja och stekte det på Muuriikan. Vem har sagt att det ska vara enkelt!? 😉

Trevlig tryckkokning!
/Fredrik