Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Hel kyckling

Att tillaga en hel kyckling i tryckkokaren går snabbt och blir mycket gott. Detta är ett basrecept, kycklingen kan sedan ätas med en sallad, med potatis eller andra tillbehör. Att kunna tillreda en kyckling på 15 minuter är rekordsnabbt.

Kyckling tillredd i tryckkokare ser lite blek ut, men smaken blir riktigt god.

Hel kyckling, recept för tryckkokare

Hel kyckling, recept för tryckkokare

Spadet som blir kvar kan sparas och användas som buljong. Faktum är att den godaste kycklingbuljong jag någonsin smakat var kokvattnet som blev kvar i tryckkokaren efter att kycklingen tagits om hand.

Ingredienser:

  • En hel kyckling
  • Två gula lökar
  • En krossad vitlök
  • Grönsaksbuljong
  • Salt
  • Peppar
  • En hel torkad chili

Gör följande:

  1. Häll i vatten i tryckkokaren.
  2. Lägg i buljong, salt, peppar och chili i tryckkokaren, rör om
  3. Skala och skär löken grovt.
  4. Skala och krossa vitlöksklyftan.
  5. Dela kycklingen i två delar.
  6. Lägg i allt i tryckkokaren, se till att vattnet precis täcker kycklingarna.
  7. Koka upp på högsta tryck, sänk till halv värme.
  8. Efter 7-8 minuter, stäng av plattan.
  9. Beroende på tiden det brukar ta för din tryckkokare att svalna, ta eventuellt av den från plattan för att inte överskrida koktiden mer än några minuter.
  10. Servera med sallad eller kanske grillade rotfrukter.

Om kyckling

Kyckling innehåller mycket protein och relativt lite fett, särskilt brösten är särskilt fettsnåla.

Buljong

När kycklingen tagits upp ur tryckkokaren kan med fördel det som är kvar silas av till vanlig kastrull, alltså ingen tryckkokare. Låt buljongen koka upp utan lock och koka en stund (reducera på kock-språk). På detta vis får man en mer koncentrerad buljong som kan sparas ett par dagar i kylen eller frysas.

Smaklig spis!

/Fredrik

Föregående

Köttgryta med rosmarin

Nästa

Kycklingfilé

22 Kommentarer

  1. Jenny

    Äntligen har jag hittat en bra sida med information&recept för tryckkokning -på svenska!!!!! Trodde nästan jag var den enda i Sverige med denna fantastiska uppfinning =)
    Tack för en bra sida!!!

  2. Tack för det Jenny! Kanske har du något bra recept som du vill dela med dig av här på tryckkokning.se?

    /Fredrik

  3. Det blev en tryckkokt hel kyckling till middag idag, serverade den med tryckkokt jasminris (recept på gång).

    Som sås blev det en kokossås som innehåller:
    5dl kokosmjölk
    2,5 dl vatten
    1-2 msk buljong
    2msk curry

    Koka upp allt, ta bort kastrullen från plattan och avsluta med att hälla ner 2 dl kokosflingor. Supergott!

    Trevlig tryckkokning!

  4. Att koka en hel kyckling i tryckkokaren låter spännande. Frågan är bara: hur mycket vätska skall man ha i?
    Tina

  5. Hej Tina!

    Jag brukar hälla i så att det nästan täcker kycklingen, ungefär ett par liter som sedan blir en supergod buljong!

    Lycka till med tryckkokningen!

    Mvh
    /Fredrik

  6. Alex i Norrköping

    Trevlig sida Fredrik! Har precis använt en tryckkokare till kikärter. Gick jättebra. Funderar på kyckling nu.

  7. Tack Alex. Vad roligt att höra, återkom gärna om du uppfinner något bra recept i framtiden!

    Mvh
    /Fredrik

  8. HK

    Hej!

    Blivit fascinerad av tryckkokningens konst, precis skaffat mig en WMF, som du varmt rekommenderade. Lite skraj o vilsen d här när kokning kommer igång o värme…vanlig elspis, så kan inte reglera värmen på samma sätt som gas eller induktion.
    Läste precis om kyckling, det är det jag vill prova först.
    Men….kan du skriva lite mer utförligt själva kokningsprocessen? Om det går.
    Tack för en lärorik och skoj hemsida!
    //HK

  9. HK

    dvs punkt nr.7….?

  10. Hej! Jag brukar oftast köra högsta värmen på plattan tills trycket kommer upp, därefter sänker jag så att trycket håller sig kvar vid högsta markeringen. Kör oftast med en WMF Perfect Plus eller en Fissler Vitavit Premium.

  11. Lena Wass

    Hej!

    Jag har precis köpt tryckkokare och är här för att hämta inspiration.
    Jag brukar koka mycket böner och fylla frysen med. Jag har läst någonstans att man inte behöver lägga bönor i blöt om man kokar med tryckkokare. Någon som har prövat att koka bönor utan att lägga dem i blöt.

  12. Hej Lena,
    Hittade ett tips i Mat med tryck av Anna Skipper vilket går ut på att tryckkoka upp bönorna någon minut och därefter byta vatten och tryckkoka en längre stund. Vissa bönor innehåller en del lektiner som då försvinner med första kokvattnet.

    Hör gärna av dig sen med lite koktider och recept innehållandes bönor.

    God Fortsättning!
    /Fredrik

  13. Svend

    Kul med denna sida. Klart jag sparat den!
    Var i Portugal och Spanien denna vinter i husbil och blev intresserad när man knappt såg en fransk husbil utan tryckkokare.
    Köpte en på Continente i Albufeira.
    Har nu kokat både kyckling, ärtsoppa och diverse bönor och kikärtor. Även en kallopsgryta.
    Undrar ofta varför jag inte skaffat en sån tidigare.
    Just idag blir det kokt kyckling med ris och currysås och gröna ärtor!

  14. Hej Svend,

    Kul att du hittat hit och att höra kring tryckkokning i franska husbilar!

    Har du något recept att dela med dig av vore det mycket uppskattat.

    Mvh
    /Fredrik

  15. Gunnar

    Mycket trevligt med tryckkokartips. Håller just på att lära mig. Vi hade en tryckkokare när jag växte upp. 50 år sedan.
    Kommer ihåg att morsan var skiträdd för den.))
    Tack för tipsen.
    Vänligen
    Gunnar i Stockholm

  16. Min kyckling är intr klar efter ens 20min i kokarn. Vad är detta för recept?

  17. Hejsan Tommy!

    Tråkigt att du tycker att receptet är uselt. Vad använder du för tryckkokare? Är det en stor kyckling typ från Hagby gård? När jag kör vanliga kycklingar kan jag knappt lyfta upp dem när de är varma utan att de faller isär.

    Beklagar ditt missnöje. Jag kommer skaffa en kyckling och återkomma!

  18. Marianne

    Hej! Nyss köpt en tryckkokare o är lite skraj också för det höga trycket. Mamma hade en förr o älskade den. Kollar lite recept o hittade denna sida som verkar ” trygg” . Återkommer när jag provat.

  19. Hejsan Marianne,

    Vilken modell blev det? Ser fram emot att höra kring din tryckkokar-upplevelse. 🙂

  20. Rickard

    Ska man inte ta bort skinnet på kycklingen?? Mvh

  21. Jenny

    Hej Tommy, hur gick det sedan… Kyckling är kött =tryckläge 2. Tiden räknas alltid från den stund då det börjar pysa i ventilen. Då kan du sänka spisvärmen. Låt det gärna pysa lite hela tiden, då vet du att trycket är uppe. Kycklingen skall vara täckt med vatten.

  22. Det ramlar nästan av utav sig självt efter en rond i tryckkokaren. 😉 Det innehåller smak samt en del fett.

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén