En god soppa med morötter, kokosmjölk, chili, vitlök och ingefära. Eftersom den tillagas i en tryckkokare går det fort, näringsämnen bevaras bättre och smaken blir godare. Servera gärna den gärna med lite mandelflarn, finskuren purjolök och kycklingfilé skuren i tunna bitar. Utesluts kycklingen har ni en god vegetarisk soppa.

Het morotsoppa, tillagad i tryckkokare
Ingredienser
- 7 morötter
- 2 medelstora gula lökar
- En bit ingefära stor som två tummar (cirka 30gram skalad)
- 3 vitlöksklyftor
- Chili efter smak, jag brukar ta en hel torkad och då kan även barnen äta.
- 2 msk tomatpuré
- Smör eller kokosfett till stekning av grönsakerna.
- 5 dl kokosmjölk
- 12 dl vatten
- Vitpeppar
- Salt
Tillagning
- Skala morötter, skär dem i centimetertjocka slantar.
- Skala och hacka lök, ingefära och vitlök.
- Fräs ovanstående samt chilin i smör eller kokosfettet, det ska inte få färg, smakerna ska framhävas.
- Häll över allt i tryckkokaren, tillsätt tomatpuré, tillsätt salt och vitpeppar.
- Häll i kokosmjölk och vatten, rör om ordentligt.
- Koka på högsta tryck i fem minuter.
- Samtidigt som soppan tillreds, förbered gärna tillbehören, ett förslag finns nedan under rubriken tillbehör.
- När trycket sjunkit, mixa den slät och servera!
Tillbehör
Denna soppa är riktigt god. För att den ska bli lite matigare kan man servera kycklingfilé till, helst skuren i tunna skivor. Andra tillbehör som verkligen passar är tunt skuren rå purjolök och mandelflarn som upphettats och fått lite färg i en torr stekpanna.
Om ingredienserna
Denna soppa är laddad med nyttigheter. Morötterna innehåller karetenoider som beta-karoten, gul lök är full av quercetin, vitlök sägs ha flera positiva hälsoeffekter. Ingefära stimulerar matsmältningen, innehåller zingeron, ett ämne med anti-inflammatoriska egenskaper och påstås också motverka illamående samt åksjuka Läs mer om ingefära.
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Johanna
Testa denna soppa i höst/vintermörket och låt den pigga upp, den är verkligen jättegod och enkel att göra! Glöm inte chilin för att få lite sting i den. Det gjorde jag och undrade varför den var så mild…… 😉
Ha en bra dag!
/ Johanna