Högrev är en personlig favorit i grytor, den går också utmärkt att koka i bit. Nackdelen är att koktiden blir ungefär det dubbla, men den sköter sig på egen hand i tryckkokaren. Praktiskt att endast koka upp den i bit med rotfrukter och kryddor. Vill man sätta guldkant på högreven/tillvaron kan man med fördel göra en Pot Au Feu, detta recept kräver dock mindre förberedelser samt ingredienser.

Den färdiga högreven kan också skivas och sedan grillas.

Tryckkokt högrev i bit

Tryckkokt högrev i bit

Ingredienser

  • Högrev i bit 1-1,5kg. Vid större bitar kan koktiden behöva förlängas.
  • 2-3 msk buljong, en personlig favorit är Renée Voltaires Lantbuljong. Buljongtärningar av annat fabrikat fungerar också.
  • En gul lök, skalad och skuren i fyra bitar.
  • Två morätter skalade och skurna i stora bitar
  • En palsternacka, skalad och skuren i stora bitar.
  • Ett par-tre vitlöksklyftor
  • Vatten så att det precis täcker köttet 5-10 dl
Högrev i bit

Högrev i bit

Tillredning

  1. Vid behov, putsa köttet grovt. Lite fett och bindväv är ingen fara, det kokar bort en del.
  2. Lägg ner köttbiten och alla ingredienser i tryckkokaren
  3. Stäng igen och koka på högsta tryck i en timme. Om köttbiten är mycket stor/tjock kan koktiden behöva förlängas.
  4. Stäng av plattan och ställ tryckkokaren åt sidan, låt svalna i tio minuter.
  5. Om tryck är kvar, spola försiktigt med kallvatten eller vänta en stund till.
  6. Ska den inte ätas direkt, låt svalna i kokvattnet.
  7. Servera med valfria tillbehör, exempelvis ris, potatis eller varför inte potatismos?

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik