Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Idealmakaroner

Pasta i tryckkokaren? Låter helt galet, faktum är att makaronerna fick en spänst utan dess like, på endast 4 minuter kan tilläggas. Det som tryckkokats är idealmakaroner med en rekommenderad koktid på 7-8 minuter. Observera att tryckkokning av pasta än är för obeprövat för att kunna tillämpas på samtliga sorter.

Idealmakaroner i tryckkokare

Idealmakaroner i tryckkokare, serverat med köttfärssås

Ingredienser

 • Kungsörnens idealmakaroner
 • Salt
 • Vatten

Tillredning

 1. Tillsätt rikligt med vatten i tryckkokaren eftersom pastan blir bäst då.
 2. Salta vattnet.
 3. Koka upp vattnet utan lock på tryckkokaren.
 4. Häll i makaronerna, rör om.
 5. Låt makaronerna koka upp, sätt sedan på locket på tryckkokaren.
 6. Koka upp till högsta tryck, sänk sedan värmen, alternativt stäng av plattan, beroende på just hur länge din tryckkokare håller värmen.
 7. Håll högsta tryck i fyra minuter.
 8. Ta tryckkokaren åt sidan, för att få trycket att sjunka snabbare kan man sätta den i diskhon och försiktigt strila kallt vatten över den.
 9. Servera som tillbehör till valfri rätt, kanske frikadeller eller som på bilden en tryckkokt köttfärssås?

Om idealmakaroner

All form av pasta innehåller mycket kolhydrater. Det finns flera olika åsikter om kolhydrater, ett överdrivet intag är aldrig hälsosamt.

Näringsvärde per 100 gram idealmakaroner (hämtat från förpackningen, med energiprocent uträknat):

Energi 350 kcal Energiprocent, E%
Protein 11 g 13 E%
Fett 2 g 10 E%
Kolhydrater 72 g 82 E%
Tiamin 0,4 mg
Riboflavin 0,15 mg
Niacin 6,3 mg
Vitamin B6 0,35 mg

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik

Föregående

Potatismos

Nästa

Quinoa

13 Kommentarer

 1. Nicole

  hej Fredrik
  roligt att hitta en sida om tryckkokning! Hemma i Brasilien använder vi tryckkokaren jättemycket och bönor blir som godast när man ”tryckkokar” dem. Själv brukar jag köpa i burk från ica för att jag kan inte använda min tryckkokare på ett rätt sätt. Just nu är jag arg för att maten höll på att bränna i tryckkokaren. Vet inte om min gammal stål platta spis har med det att göra. Det tar en evighet för att värma upp och det bränner alttid i botten! vad har du för spis???
  jag har massor med fina recept till tryckkokare, till och med lasagna 😉 men jag är rädd för bränd mat!

 2. Hej Nicole!

  Spisen jag oftast använder är en gammal Electrolux med keramikhäll. Har märkt att gamla hederliga spisar med järnplattor inte är lika enkla att tryckkoka på. Troligen beror det på vad man är van vid sedan tidigare.

  Vissa rätter bränner fast lättare än andra. Misstänker jag att det kommer bränna fast kokar jag upp innehållet utan lock, under omrörning. När det kokar kraftigt sätter jag på locket. Detta brukar fungera då det verkar som att risken för att det ska bränna är störst under uppkokningen.

  Du är varmt välkommen att dela med dig av recept här på tryckkokning.se

  Mvh
  /Fredrik

 3. TiV

  Hej! Som sagt tidigare – tryckkokaren är toppen! 🙂
  Men det kräver ju lite träning… Har länge läst recept om risotto med tryckkokare – med först nu provade. Och det blev jätte jätte gott!! Risotto med broccoli och parmesan. Och det tog så länge som 5 minuter.
  Nu är det bara att prova risotto med andra ingredienser! Jag är varje gång lika förvånad hur snabb tryckkokaren är.
  Köpte två böcker: Lorna Sass Pressure Perfect och Anna Skipper Mat med tryck. Goda böcker båda!
  Soppa med linser skall vara den nästa på min receptlista.

 4. TiV

  Hej igen..;)
  Jag brände också min mat ganska ofta. Frågade Lorna Sass (hon har egen blogg) och här är vad hon svarade:”The scorching probably comes from ingredients burning when you are bringing the cooker up to pressure. Try adding already boiling liquid, which will bring the pressure up faster. Also, make sure you scrape up any stuck ingredients after initial saute.” Precis också vad du Fredrik skrev. Och det här har nog hjälpt mig. Nästan alltid 🙂 Olika modeller kräver olika mängder buljong. Jag har inte testat min tryckkokare med den där ”vatten testen”. Det kan vara att min kokare kräver lite mer vätska än vad recepten säger. Har du testat din tryckkokare med vatten?

 5. Hej!

  Risotto har jag aldrig tillagat, varken i vanlig kastrull eller tryckkokare. Dela gärna med dig av receptet till mig och andra läsare här på tryckkokning. Linssoppa gör jag ganska ofta då det både är snabblagat och hälsosamt.

  Mvh
  /Fredrik

 6. Hej igen!

  Tack för alla kommentarer, det gör Tryckkokning.se lite mer levande.

  Vattentest? Nu blir jag nyfiken, hur gör jag?

  Mvh
  /Fredrik

 7. TiV

  Hej! Skriver broccolirisotton hit lite senare på kvällen! ”Vattentesten” skickar jag gärna dig som kopia via email – också lite senare på kvällen! 🙂

 8. TiV

  Risotto med broccoli
  En stor gul lök i små bitar, 3-4 vitlöksklyftor i små bitar. Fräs i lite rapsoljan tills mjuka, får inte bli brunt. Inte för
  Tillsätt 3,75 dl Arborio risotto ris. Blanda väl med löken. Tillsätt en medelstor broccoli i små bitar.
  Tillsätt 8,75 dl höns eller grönsaks buljong, 1-1,25dl vitt vin samt lite lite saffran och kanske salt (beror hurdan buljong du har). Rör om ordentligt. Locket på ock tryckkoka 4-5minut. Öppna genast och rör om ordentligt igen. Tillsätt 1-2 dl/enligt smaken parmesan ost. Rör om, och your comfort food is ready!! 🙂

 9. Nicole

  Hej Fredrik och alla
  vad roligt att debatten tog fart här! jag ska byta spisen, inte nu men innan sommaren hoppas jag, men jag ska försätta att testa min tryckkokare. Det känns som jag skulle behöva mer vatten och ska göra som du säger låta koka först och sedan stänger jag allt. Idag ska jag koka svarta bönor som vi gör i brasilien ;)Recepten kommer från den här bloggen http://www.pop-candy.com/2008/07/24/receita-macarrao-na-panela-de-pressao/
  man blandar allt man vill och kokar tillsammans men pastan. Jag frös lök och tomat i bitar sedan hade jag kyckling file i bitar. När kyckling bitar fick färg då hade jag tomat pure och pastan. Allt kokade i 6 minuter efter den har fått tryck och i slutet hade jag vispgrädde och majs. Det blev super krämig men det smakade lite bränd. Tur smaken försvann efteråt 😉
  kram

 10. Nicole

  förlåt recepten jag menade var den som jag gjorde innan!

 11. Hej TiV!

  Tack för receptet, ska testa att laga till det någon dag och publicera det som ett eget recept här på tryckkokning. Har aldrig lagat risotto, ser fram emot det.

  Återigen tack för dina kommentarer och receptet. Fler är varmt välkomna!

  Mvh
  /Fredrik

 12. Onni

  Det finns tryckkokare för micron.
  Där bränner inte maten fast i botten.

 13. Hejsan. Har sett det, har du testat en sådan? Såg att exempelvis Coolstuff hade en. Mvh /Fredrik

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén