Inlagda rödbetor är en klassiker till pytt i panna. Att göra dem själv i tryckkokaren blir mycket godare än att köpa färdiga. Rödbetor har en riktigt lång koktid och lämpar sig därför extra bra för att tryckkokas. Inkokta rödbetor kan med fördel ges som en present när man är bortbjuden, varför inte en hemmagjord julklapp?.
Ingredienser
- 2 kg rödbetor
- 1 tsk salt
- vatten så det täcker rödbetorna
- 4 lagerblad
- 10 kryddpepparkorn
- 10 vitpepparkorn
- 10 kryddnejlikor
- 5 dl ättikssprit, 12%
- 10 dl sockder
- 15 dl vatten
- 1,5 tsk salt
Tillagning
- Skrubba rödbetorna, lägg sedan ned dem med skal i tryckkokaren.
- Tillsätt 1 tesked salt och fyll på med vatten så att det täcker rödbetorna.
- Koka på högsta tryck i 15 minuter. Låt därefter trycket sjunka.
- Skala rödbetorna. Ett tips vid skalning är att sätta en plastpåsar på händerna och gnugga bort skalet.
- Blanda ättikssprit, socker, 1,5 liter vatten i tryckkokaren, sätt inte på locket.
- När sockret löst sig och lagen blivit genomskinlig, lägg i kryddor och rödbetor.
- Koka upp på högsta tryck, stäng sedan av plattan. Låt stå cirka 30 minuter.
- Ställ tryckkokaren åt sidan, låt den svalna.
- Lägg ner rödbetorna i väl rengjorda burkar med tätslutande lock.
Om inkokta rödbetor
Ett gott alternativ till kokta rödbetor. För att sätta guldkant på receptet kan man lägga i en bit rå skuren pepparrot i burken efter att innehållet svalnat, ett tips från Rutiga kokboken.
Trevlig inkokning!
/Fredrik
Fredrik
Idag var det dags för inkokta rödbetor igen. Denna gång fick jag bara tag på rödbetor i olika storlekar, tryckkokade dem 20 minuter istället för 15 så att även de stora skulle bli klara. De små rödbetorna höll formen trots den längre koktiden, en klar fördel med rödbetor är att de tål att kokas länge.
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Sofia
Har haft glädjen att prova dessa rödbetor till diverse måltider och kan verkligen rekommendera dem, smakar ljuvligt! Måste ha fler nu när de är slut!
Skynda att prova.
MVH Sofia.
Thomas
Vilken skillnad det är att äta mat som man tillagat själv.
Först och främst är det smakerna som kommer till sin rätt.
Och jämfört med livsmedelsindustrins konserverade produkter, så slipper man dessutom en massa e-nummer som man inte alltid känner till så väl.
Att det dessutom går snabbt med tryckkokning gör det hela inte sämre.
Jag rekommenderar detta recept, så koka dina egna rödbetor nu och njut av resultatet.
Mvh Thomas