Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Janssons frestelse

Janssons frestels är en av mina absoluta favoriter på julbordet. I helgen lagade jag en Jansson som troligtvis var den godaste jag ätit. Hemligheten är att förkoka ingredienserna i tryckkokaren. Detta tar fram smaken och sparar en del tid dessutom. God Jul!

Edit: Mjölkprodukter bränner lätt fast, Att tryckkoka mjölkprodukter.

Janssons frestelse, recept för tryckkokare

Janssons frestelse, recept för tryckkokare

Ingredienser

  • 6 st medelstora potatisar
  • 1 st gul lök
  • 125 g (inklusive spad) ansjovisfilé, Grebbestads är en klassiker.
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Skala potatisen, skär den i stavar som är cirka 0,5 centimeter.
  2. Finhacka löken, fräs den lätt i lite smör i en stekpanna. Den ska inte få färg.
  3. Lägg ner potatis, stekt lök, grädde och ansjovis i tryckkokaren, vänta med locket.
  4. Rör medan innehållet kokar upp, för att förhindra att det bränner fast i tryckkokaren.
  5. När det kokar kraftigt, sätt på locket på tryckkokaren.
  6. Koka fem minuter på högsta tryck.
  7. Låt innehållet i svalna.
  8. När allt tryck är borta, häll ner innehållet i en ugnssäker form.
  9. Strö på ströbrödet och ta några tunna skivor smör och lägg överst.
  10. Kör på 225 grader i cirka 15 minuter, eller tills Janssonen fått lagom färg.
  11. Servera, alternativt värm på senare innan servering.

Om Janssons Frestelse

En självklarhet på julbordet. Denna rätt blev fantastiskt god i tryckkokaren. Perfekt både i smak och konsistens. Wikipedia förespråkar att potatisen rivs, där håller jag inte med, läs om Janssons på Wikipedia.

Gul lök innehåller antioxidanten quercetin. Läs mer om potatis.

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik

Föregående

Inkokta rödbetor

Nästa

Brysselkål

6 Kommentarer

  1. Holmen

    Tjena!
    Janssons i tryckkokaren vart grymt god.

  2. Hej!

    Imorgon är det dags att tryckkoka en dubbel sats så det finns till självaste dopparedagen. God Jul!

    /Fredrik

  3. Göran

    Hej!
    Rörde intensivt när innehållet kokade upp. Tyvärr hjälpte inte detta, det brände fast i botten av tryckkokaren ändå.
    På sin plats med en varning här, tycker jag!

  4. Hejsan Göran!

    Absolut. Det är inte lätt att tryckkoka mjölk, Tar till mig av det och kommenterar det tydligt.

  5. Göran

    Provade igen. Den här gången sänkkte jag värmen under uppkokningen., Läge 7 av 9 på induktionshällen. Jag hade också lite olja i botten på tryckkokaren (WMF). Rörde kraftigt med en slev med rak kant under uppkokningen i någon minut. Det blev jättegott!
    Tack för ett bra recept!
    Jag tror att jag törs våga mig på risgrynsgröten nu också.

  6. Fint att det gick bättre. Risgrynsgröt är alltid en utmaning, svårt att inte få det att ens bränna fast litegrann.

Kommentera

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén