Äntligen! Har smygkokat jasminris i snart ett år, nu är det dags att lägga upp det här på Tryckkokning.se. Jasminris tar fem minuter att koka i tryckokaren och eftersom de flesta modeller av tryckkokare håller trycket mer än fem minuter sparar det energi. Plattan behöver bara vara på under uppkokningen.

Jasminris i tryckkokare

Jasminris i tryckkokare

Tillredning

  1. Skölj riset ordentligt under kallt vatten.
  2. Lägg ner det i tryckkokaren.
  3. Tillsätt salt.
  4. För att tillreda 5dl ris, tillsätt alltså 8 dl vatten istället för det vanliga 10 som är lagom med vanlig kastrull.
  5. Koka upp utan lock, rör om då och då.
  6. När riset kokar, sätt på locket på tryckkokaren.
  7. Koka på högsta tryck i fem minuter.
  8. Ta av tryckkokaren från plattan.
  9. Låt jasminriset stå och vila i tryckkokaren i fem minuter medan trycket sjunker.
  10. Servera!

Om jasminris

Jasminris innehåller precis som vanligt ris främst kolhydrater med relativt högt glykemiskt index (GI).

Näringsvärde per 100 gram okokt jasminris

Energi 375 kcal Energiprocent, E%
Protein 7,7 g 8% E%
Fett 1,8 g 4 E%
Kolhydrater 82 g 88 E%
Kostfiber 1,5 g
Natrium 10 mg

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik