Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Julskinka

Julskinka, ett måste på julbordet. Fick en fråga angående tillredning av julskinka i tryckkokaren, detta resulterade i inköp av en rimmad skinka som sedan tryckkokades. Det svåra med tryckkokning av kött i bit är att man saknar kontroll över innertemperaturen. En bra början är 25 minuter per kilogram kött och därefter den uppnå korrekt kärntemperatur ståendes i lagen. Detta recept är mer som en riktlinje för hur man kan tillreda julskinkan i en tryckkokare. Svenska köttinformation avråder från att tryckkoka julskinkan – de har fel på den punkten! 🙂

Julskinka i tryckkokare

Julskinka i tryckkokare

För en julskinka med en vikt på 2,3kg innebär det 57,5 minuters kokning, vilket i detta fall gav en innertemperatur på 58 grader vilket är alldeles för lågt. Kokade då skinkan 5 minuter till per kilogram i tryckkokaren och sedan fick den gå cirka 20 minuter i tryckkokaren utan tryck för att uppnå 74 grader. Rekommendationen är 30 minuter per kilogram skinka och sedan att koka utan tryck med termometer tills önskad temperatur nås.

Vad är då fördelarna med att tryckkoka julskinkan? Utöver att koktiden blir ungefär hälften blir julskinkan också extra saftig.

Ingredienser

  • 10 kryddpepparkorn
  • 4 lagerblad
  • I gul lök i klyftor
  • Vatten – använd gärna med Ginger Ale, julmust eller glögg istället för vatten.

För griljering

  • 1 äggula
  • 3 msk ströbröd
  • 3 msk senap

Varför inte testa att göra en annorlunda griljering i år, kanske en kryddgriljering med ingefära och nejlikor. Förslag på andra griljeringar.

Tillredning – traditionell griljerad julskinka

  1. Ta ur den rimmade julskinkan ur förpackningen, skölj av den i kallt vatten.
  2. Lägg ner julskinkan i tryckkokaren.
  3. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad skalad gul lök i klyftor.
  4. Fyll på med vatten så att det täcker skinkan. Ett tips är att istället för vatten koka den i Ginger Ale, julmust eller varför inte glögg? Ett bra sätt att sätta guldkant på julen. 🙂
  5. Koka på högsta tryck i 30 minuter per kilogram skinka.
  6. Öppna tryckkokaren så fort trycket minskat, stoppa ner en stektermometer i den.
  7. Koka utan tryck med termometern i skinkan tills den uppnår 70 grader eller önskad temperatur.
  8. Sätt på ugnen på 225 grader.
  9. Ta upp skinkan ur tryckkokaren.
  10. Tag av svålen i detta steg om du vill, skinkan blir saftigare om den får sitta kvar.
  11. Blanda ihop garneringen och smörj in skinkan med den.
  12. Stoppa in skinkan i ugnen, ta ut den när garneringen fått en fin gyllenbrun färg (cirka 15 minuter är lagom).
  13. Ta ut skinkan ur ugnen och låt den svalna.
  14. När skinkan svalnat linda in den i folie så att den inte blir torr.
  15. Skiva inför servering, gör det inte för tidigt då skinkan kan bli torr.
  16. God Jul!

Alternativ tillredning – grilla julskinkan

Istället för att griljera julskinkan kan man hoppa över griljeringen och istället grilla den. Indirekt grillning passar bäst och använd gärna riktig ved, då får julskinkan en kraftig röksmak – gott som variation. Testade detta med framgång julen 2014.

Tryckkokt, därefter grillad julskinka

Tryckkokt, därefter grillad julskinka

Tryckkokt sen grillad julskinka - skivad

Tryckkokt sen grillad julskinka – skivad

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik

Föregående

Rödkål

Nästa

Tryckkokt julmat

2 Kommentarer

  1. 30 minuter per kilogram julskinka är nästan perfekt. Temperaturen fortsätter dock att stiga även fast jag satte tryckkokaren i kallvattenbad. Trots en innertemperatur på lite över 80 grader blev julskinkan mycket saftig. God Jul!

  2. Kim

    Jag provade att tryckkoka min julskinka i julmust med några kryddpepparkorn, några lagerblad och 1 skivad lök. Blev jättegott. Skinkan var på 3.646 kg och jag kokade den i 1,5 timmar. När jag släppt på trycket var innertemperaturen 75,5 grader. Saftig och god så det ska jag göra fler gånger. Ville bara berätta 🙂

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén