Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Kalops

Kalops, ett recept för din tryckkokare på klassisk husmanskost från Jenny Lundberg.

Kalops tillagad i tryckkokare

Kalops tillagad i tryckkokare

Ingredienser (4 port)

  • 800 g nötkött med ben (högrev, märgpipa el dyl)
  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1,5 tsk salt
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2-3 dl sky

Tillredning

  1. Skär köttet i stora tärningar.
  2. Skala och klyfta löken.
  3. Bryn köttet väl tillsammans med löken innan det tryckkokas.
  4. Lägg över köttet i tryckkokaren.
  5. Vispa ur stekpannan och späd med vatten till sky som hälls i tryckkokaren.
  6. Krydda och koka under tryck i 30 min.
  7. Blanda 1 msk vetemjöl med en halv deciliter vatten till redning.
  8. Rör sedan ner när kalopsen kokat färdigt och trycket har gått ur kokaren.
  9. Låt sjuda tills kalopsen tjocknat. Smaka av.
  10. Servera med kokt potatis och rödbetor.

Om ingredienserna

Gul lök innehåller antioxidanten quercetin

Stort tack till Jenny för receptet!

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik

Föregående

Kålpudding

Nästa

Slottstek

16 Kommentarer

  1. Jag har precis avnjutit en välsmakande kalopps tillagad i min gamla tryckare (som tyvärr fått stå undangömd allför länge). Jag brukar även stoppa ner ett par enbär i grytan också. Det ger en lite mer ”skogskänsla” åt kaloppsen .

  2. Hej alla tryckkokare!

    Lagade igår en kalops enligt detta recept. Resultatet blev riktigt bra. Använde högrev och tillsatte redningen direkt och kokade kalopsen några minuter längre istället för att reda den i efterhand. Den blev ganska tunn i konsistensen, man kan med fördel öka mängden mjöl till det dubbla.

    Intressant med enbär, det ska testas. En bekant nämnde att man kan ersätta 1dl av vattnet med 1dl spad från en burk med skivade rödbetor. Kommer definitivt testa rödbetsspad nästa gång.

    Trevlig tryckkokning!

    /Fredrik

  3. Har nu lagt upp en bild till detta recept. Det har blivit några omgångar kalops i tryckkokaren på sistone. Att använda rödbetsspad var gott. Som kött har jag testat med både fransyska av oxstek och högrev. Tryckkokade bägge i 30 minuter och jag föredrar fransyskan eftersom köttet känns finare och blir mörare.

    Nu återstår att testa enbär!

    /Fredrik

  4. Jacqueline

    Kan man bara slänga köttet och lök i tryckkokaren eller måste man bryna först?

  5. Hej Jacqueline!

    Köttet och löken ska brynas först. Vissa föredrar att bryna köttet direkt i tryckkokaren, själv föredrar jag att göra det i en stekpanna av gjutjärn. Ska förtydliga receptet, tack för din fråga.

    Trevlig tryckkokning!

    /Fredrik

  6. Kalle

    Detta är det första recept jag provat i min nya tryckkokare. Helt fantastiskt gott!

    /Kalle

  7. Hej Kalle!

    Kalops är riktigt gott! Tack vare tryckkokaren går det ganska fort också. Du är varmt välkommen att skicka in något recept sen när du hunnit tryckkoka lite.

    Tack för din kommentar!

    /Fredrik

  8. Jim

    Själv föredrar jag att ha i mjöl och grädde dessutom från start. Funkar detta i en tryckkokare?

  9. Hej Jim!

    Det fungerar men jag skulle rekommendera att inte stänga locket helt förrän det kokar och ibland lägga locket åt sidan och röra om. Tänk också på att det måste finnas vätska för att trycket ska kunna byggas upp. Oftast är minimi-nivån 2,5-3 dl, och att byta ut det mot grädde rakt av brukar bli för lite.

    Experimentera gärna lite och återkom med ett alternativt recept!?

    Mvh
    /Fredrik

  10. Erik

    Hej!
    Tycker ofta att grytor (kalops, chili, boeuf bourguignon) bränner i botten i tryckkokaren. Testat lite med insatsen och papper i botten utan större framgång. Nåogn som har erfarenhet och lösning av detta? kanske för hög värme?

  11. Hej Erik!

    Tråkigt att höra. Vad använder du för tryckkokare? Vad är det för spis? Mitt råd är att röra om tills det kokar kraftigt och därefter sätta på locket, enligt min erfarenhet bränner det ofta fast under upphettning, i allmänhet med grytor som innehåller mjölk eller grädde. Risgrynsgröt kräver kraftig omröring och resultatet blir nästan alltid perfekt för mig.

    Alltså, rör om under uppkokning. Hör gärna av dig igen och berätta hur det går. Är också mycket intresserad av recept på Chili, ha du ett du vill dela med dig av mottages det tacksamt!

    Ha en trevlig kväll!
    /Fredrik

  12. Ännu en kalops är kokt. Idag blev det på högrev som jag kokade i 35 minuter, blev helt otroligt fint. Serverade med egentillverkade inkokta rödbetor. Ser i min tidigare kommentar att jag föredrog fransyska, numera är högrev favoriten. Lite mer arbete med att putsa den, men allt som blir över kokar jag buljong på.

    Trevlig tryckkokning!

  13. Richard

    Jag har 3dl grädde med från början… Jag använder även en rostfri ”kryddboll” som jag lägger pepparkornen i…

  14. Det låter enklare att slänga i grädden direkt, blir mindre steg. En sådan kryddboll ska jag försöka få tag på, verkar riktigt praktiskt! Trevlig helg!

  15. andreas

    Ett gott resept men blev ännu bätremed tre moröter också. Tack

  16. Hej Andreas,

    Morötter är gott och är fulla av antioxidanter av typen karotenoider. Bra tips! Fråga, lägger du i dem direkt eller halvvägs till klart?

Kommentera

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén