Kalops, ett recept för din tryckkokare på klassisk husmanskost från Jenny Lundberg.

Kalops tillagad i tryckkokare
Ingredienser (4 port)
- 800 g nötkött med ben (högrev, märgpipa el dyl)
- 2 gula lökar
- 2 msk smör
- 1,5 tsk salt
- 10 vitpepparkorn
- 10 kryddpepparkorn
- 2 lagerblad
- 2-3 dl sky
Tillredning
- Skär köttet i stora tärningar.
- Skala och klyfta löken.
- Bryn köttet väl tillsammans med löken innan det tryckkokas.
- Lägg över köttet i tryckkokaren.
- Vispa ur stekpannan och späd med vatten till sky som hälls i tryckkokaren.
- Krydda och koka under tryck i 30 min.
- Blanda 1 msk vetemjöl med en halv deciliter vatten till redning.
- Rör sedan ner när kalopsen kokat färdigt och trycket har gått ur kokaren.
- Låt sjuda tills kalopsen tjocknat. Smaka av.
- Servera med kokt potatis och rödbetor.
Om ingredienserna
Gul lök innehåller antioxidanten quercetin
Stort tack till Jenny för receptet!
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Mats
Jag har precis avnjutit en välsmakande kalopps tillagad i min gamla tryckare (som tyvärr fått stå undangömd allför länge). Jag brukar även stoppa ner ett par enbär i grytan också. Det ger en lite mer ”skogskänsla” åt kaloppsen .
Fredrik
Hej alla tryckkokare!
Lagade igår en kalops enligt detta recept. Resultatet blev riktigt bra. Använde högrev och tillsatte redningen direkt och kokade kalopsen några minuter längre istället för att reda den i efterhand. Den blev ganska tunn i konsistensen, man kan med fördel öka mängden mjöl till det dubbla.
Intressant med enbär, det ska testas. En bekant nämnde att man kan ersätta 1dl av vattnet med 1dl spad från en burk med skivade rödbetor. Kommer definitivt testa rödbetsspad nästa gång.
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Fredrik
Har nu lagt upp en bild till detta recept. Det har blivit några omgångar kalops i tryckkokaren på sistone. Att använda rödbetsspad var gott. Som kött har jag testat med både fransyska av oxstek och högrev. Tryckkokade bägge i 30 minuter och jag föredrar fransyskan eftersom köttet känns finare och blir mörare.
Nu återstår att testa enbär!
/Fredrik
Jacqueline
Kan man bara slänga köttet och lök i tryckkokaren eller måste man bryna först?
Fredrik
Hej Jacqueline!
Köttet och löken ska brynas först. Vissa föredrar att bryna köttet direkt i tryckkokaren, själv föredrar jag att göra det i en stekpanna av gjutjärn. Ska förtydliga receptet, tack för din fråga.
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Kalle
Detta är det första recept jag provat i min nya tryckkokare. Helt fantastiskt gott!
/Kalle
Fredrik
Hej Kalle!
Kalops är riktigt gott! Tack vare tryckkokaren går det ganska fort också. Du är varmt välkommen att skicka in något recept sen när du hunnit tryckkoka lite.
Tack för din kommentar!
/Fredrik
Jim
Själv föredrar jag att ha i mjöl och grädde dessutom från start. Funkar detta i en tryckkokare?
Fredrik
Hej Jim!
Det fungerar men jag skulle rekommendera att inte stänga locket helt förrän det kokar och ibland lägga locket åt sidan och röra om. Tänk också på att det måste finnas vätska för att trycket ska kunna byggas upp. Oftast är minimi-nivån 2,5-3 dl, och att byta ut det mot grädde rakt av brukar bli för lite.
Experimentera gärna lite och återkom med ett alternativt recept!?
Mvh
/Fredrik
Erik
Hej!
Tycker ofta att grytor (kalops, chili, boeuf bourguignon) bränner i botten i tryckkokaren. Testat lite med insatsen och papper i botten utan större framgång. Nåogn som har erfarenhet och lösning av detta? kanske för hög värme?
Fredrik
Hej Erik!
Tråkigt att höra. Vad använder du för tryckkokare? Vad är det för spis? Mitt råd är att röra om tills det kokar kraftigt och därefter sätta på locket, enligt min erfarenhet bränner det ofta fast under upphettning, i allmänhet med grytor som innehåller mjölk eller grädde. Risgrynsgröt kräver kraftig omröring och resultatet blir nästan alltid perfekt för mig.
Alltså, rör om under uppkokning. Hör gärna av dig igen och berätta hur det går. Är också mycket intresserad av recept på Chili, ha du ett du vill dela med dig av mottages det tacksamt!
Ha en trevlig kväll!
/Fredrik
Fredrik
Ännu en kalops är kokt. Idag blev det på högrev som jag kokade i 35 minuter, blev helt otroligt fint. Serverade med egentillverkade inkokta rödbetor. Ser i min tidigare kommentar att jag föredrog fransyska, numera är högrev favoriten. Lite mer arbete med att putsa den, men allt som blir över kokar jag buljong på.
Trevlig tryckkokning!
Richard
Jag har 3dl grädde med från början… Jag använder även en rostfri ”kryddboll” som jag lägger pepparkornen i…
Fredrik
Det låter enklare att slänga i grädden direkt, blir mindre steg. En sådan kryddboll ska jag försöka få tag på, verkar riktigt praktiskt! Trevlig helg!
andreas
Ett gott resept men blev ännu bätremed tre moröter också. Tack
Fredrik
Hej Andreas,
Morötter är gott och är fulla av antioxidanter av typen karotenoider. Bra tips! Fråga, lägger du i dem direkt eller halvvägs till klart?
Ingela
Jag har haft tryck kokare i många år .använt den MYCKET. Men den gick sönder köpte en ny nu men väldigt dåkug bruksanvisning men jag hoppas den blir min bästa vän får väl testa mej fram,då det var många år sen min gamla gav upp .
Fredrik
Hejsan Ingela,
Vilken modell av tryckkokare blev det?