På det finska julbordet förekommer många olika lådor, en av dem är kålrotslåda. Inte min personliga favorit, men en självklarhet för andra familjemedlemmar. Kålrotslåda i tryckkokare, det som skiljer detta från traditionell tillagning är att kålroten kokas i tryckkokare på kortare tid. Den bakas sedan i ugnen.
Ingredienser
- Ett kilo kålrot
- 2 msk mörk sirap
- 1 ägg
- 1 dl grädde
- 1 tsk muskotnöt
- cirka 1 tsk salt
- peppar efter tycke och smak
- Ströbröd
Tillredning
- Skala och skär kålroten i 3 gånger 3 centimeter stora tärningar
- Koka på högsta tryck i 10 minuter.
- Avsvalningen kan påskyndas genom att försiktigt spola kallt vatten över tryckkokaren. Detta kan göra att innehållet blir lite skadat, men nu ska kålroten ändå mosas.
- Mosa kålroten med en potatisstöt.
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Vispa grädden, blanda sedan i alla ingredienser och rör om.
- Smaka av, salta och peppra mer vid behov.
- Häll upp smeten i en form av lämplig storlek.
- Baka kålrotslådan 40 minuter i ugnen.
- Servera eller låt svalna och värm före servering.
Om kålrotslåda
Näringsvärde per 100 gram kålrot:
Energi | 30 kcal | Energiprocent, E% |
Protein | 0,84 g | 10 E% |
Fett | 0,1 g | 3 E% |
Mättade fettsyror | 0,01 g | |
Kolhydrater | 6,5 g | 87 E% |
Fibrer | 2,8 g | |
C-vitamin | 18 mg | |
Folsyra | 91 mcg | |
Järn | 0,23 mg | |
Zink | 0,3 mg | |
Kalcium | 32 mg | |
Kalium | 219 mg |
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
1 Pingback