Det finns många köttdelar som med fördel kan tryckkokas före grillning, exempelvis revbensspjäll och kamben som också kallas spareribs och ibland tunna revben. Kambenen är tunna och kan för-tryckkokas i 20-25 minuter för att sedan penslas in med glaze och grillas tills de får en fin yta. Fantastiskt gott!

kamben / spareribs - tryckkokta och grillade

kamben / spareribs – tryckkokta och grillade

Kamben - tryckkokta & grillade

Kamben – tryckkokta & grillade

Ingredienser

  • 2kg kamben
  • Buljong alternativt egen ”buljong” av rotfrukter, lök, salt samt kryddor.

Tillredning

  1. Dela kambenen så att de får plats i tryckkokaren, se bilden ovan.
  2. Lägg i alla ingredienser i tryckkokaren.
  3. Koka upp och låt koka på högsta tryck i 20 minuter.
  4. Låt svalna, kallvattenbad fungerar fint. Har märkt att köttet blir saftigare och håller samman bättre om det får svalna i sin kokvätska.
  5. Efter 20 minuter ramlar gärna benen av köttet. Använd en hålslev för att få upp dem utan att de faller sönder.
  6. Pensla in dem med glaze medans de är varma.
  7. Det går bra att grilla dem direkt, men man kan med fördel förbereda kokningen dagen innan de skall grillas.
  8. Servera med valfria tillbehör.

Marinad /glaze

Passar fantastiskt bra till ribs annat fläskkött. Fungerar också på kycklingben (chicken drumsticks).

  • 1 dl råsocker
  • 1 dl japansk soya
  • 1 dl hoisin sås ( kan bytas mot japansk soya)
  • 1,5 dl flytande honung
  • 4 rivna vitlöksklyftor
  • 2 tumstor bit finriven ingefära
  • 1-2 dl ketchup
  • Grovmalen svartpeppar

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik