Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Kidneybönor

En stor fördel med tryckkokare är att det går fort att koka bönor. Man behöver inte heller blötlägga vilket gör att bönor är snabblagat med en tryckkokare. 24 minuter för Kidneybönor.

Ingredienser

  • 3 dl Kidneybönor, motsvarar 225gram okokta
  • Rikligt med vatten
  • Smaksätt gärna vattnet med kryddor och örter, exempelvis lagerblad och pepparkorne.

Koktid

Koka ingredienserna på högsta tryck i 24 minuter.

Ställ åt sidan, låt trycket sjunka sakta, annars ökar risken för Kidneybönorna att spricka.

Om Kidneybönor

3 dl okokta bönor ger cirka 6,5dl kokta med en vikt av 500gram. Många recept använder 400gram bönor på burk, det motsvaras av cirka 2,5dl okokta. Kidneybönor innehåller mycket protein, fibrer och mineraler.

Innehållsförteckning per 100gram okokta Kidneybönor

Energivärde 293 kcal
Protein 22 g, 30E% (Energiprocent)
Kolhydrater 48 g, 65E%
varav sockerarter 4,6 g
Fett 1,5 g, 5E%
varav mättade fettsyror 0,2 g
varav enkelomättade fettsyror 0,1 g
varav fleromättade fettsyror 0,9 g
Kostfiber 14 g
Natrium 10 mg
Järn 7 mg
Fosfor 405 mg
Magnesium 163 mg
Zink 2,8 mg
Kalium 990 mg
Kalcium 110 mg
Tiamin (Vitamin B1) 0,51 mg
Niacin (Vitamin B3) 6 mg
Pyridoxin (Vitamin B6) 0,56 mg

Serveringsförslag

Kidneybönor kan med fördel serveras som de är till en sallad eller som ingrediens i någon gryta som exempelvis Chili sin carne. Saltå Kvarn anger receptet på Vitlöksmarinerade Kidneybönor på förpackningen:

Vitlöksmarinerade Kidneybönor

  • 3 dl kokta kidneybönor
  • 0,5 dl olivolja
  • 5 msk balsamvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1 vitlöksklyfta
  • Grovmalen svartpeppar och havssalt
  • Örter, exempelvis gräslök eller persilja

Blanda alla ingredienser utom örterna, häll dem över bönorna medans de fortfarande är varma. När bönblandningen svalnat, blanda i örterna och servera. Ett gott recept som inspirerat till att börja använda tomatpuré i salladsdressing. Ger en god smak och ett tillskott av antioxidanten lycopene.

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik

Föregående

Chili sin carne

Nästa

Grön linssoppa

15 Kommentarer

  1. TiV

    Hej igen!:) Man behöver inte blötlägga bönor över natten?! Det visste jag inte – gäller det till alla bönor? Jag har en påse vita stora bönor…

  2. Hej!

    Det stämmer att blötläggningen kan hoppas över. Det gör att det blir enklare med koktiderna då jag tidigare märkt att koktiden varierar beroende på om blötläggning skett i exempelvis 12 eller 16 timmar. Återkom gärna med koktiden för de stora vita bönorna, de ligger på min ”att tryckkoka-lista” men är inte tryckkkokade ännu.

    Kidneybönor behöver koka 23 minuter cirka, skulle kunna tänka mig att det är något liknande eller några minuter till på de vita bönorna. Hör av dig!

    Mvh
    /Fredrik

  3. Då var det dags för Kidneybönor igen. De kommer ingå i en sallad, ska passa på att fotografera dem också, ser lite trevligare ut när ett recept kompletteras med en bild på anrättningen.

    Idag kokar jag dem med lagerblad, svartpeppar samt diverse örtkryddor. Hoppar över saltet då jag läst att de lättare spricker då. Kan någon bekräfta eller dementera detta?

    Mvh
    /Fredrik

  4. Har uppdaterat receptet med ett serveringsförslag från Saltå Kvarn – Vitlöksmarinerade Kidneybönor. Rekommenderas varmt som tillbehör.

    Mvh
    /Fredrik

  5. Linnea

    Hej och tack för tips. Vad menar du med rikligt med vatten, blir bönorna ändå ångade om de ligger under vatten?
    Med vänlig hälsning, L

  6. Hej Linnea,

    Med rikligt menar jag den mängd vatten som krävs för att bönorna inte skall koka torrt. De ska vara täckta med vatten och lite till, speciellt om du kokar icke blötlagda bönor, då suger de åt sig extra mycket vätska. Bönorna ska inte bli ångade, det skulle troligen ge en mycket längre koktid (kanske något som borde testas).

    Mvh
    /Fredrik

  7. Linnea

    Tackar och bockar!

  8. Rosita

    Blötläggningen ska absolut inte hoppas över då den är nödvändig för att minska mängden fytinsyra, som finns i bönorna skal. Fytinsyra hämmar bland annat jätnupptaget i kroppen.

  9. Absolut. Anna Skipper förespråkar en snabbare variant där man istället för blötläggning kokar upp bönorna på högsta tryck en minut och sedan byter vatten och tryckkokar som vanligt. Är ingen expert på bönor eller fytinsyra, men enligt Anna ska det fungera. Mvh /Fredrik

  10. Fredrik Jer

    Blötläggningen är väll dels till för att bli av fytinsyran som bönnor innehåller?

  11. Hej Fredrik!

    Precis! Den gör det ännu mer tufft för magen, utöver alla fibrer. Brukar köra Anna Skippers tips med att koka upp bönorna snabbt och byta vatten istället för att blötlägga.

    /Fredrik

  12. Stefan

    Blötläggningen är ett viktigt och enkelt steg, som man inte bör hoppa över. Själv lägger jag i lite bakpulver och någon matsked vinäger i vattnet. Byter vatten några ggr under tiden, ca 12-15 h.

  13. Hej Stefan,

    Håller med om att blötläggning är viktigt, oavsett om man kör över natten eller den snabba varianten att koka upp och sedan byta vatten. Varför har du i bakpulver och vinäger?

    Mvh
    /Fredrik

  14. Johan

    Hej!
    Vad betyder det att låta trycket gå ned sakta? Är det att låta kastrullen svalna av sig själv utan att vare sig hälla vatten på locket eller öppna ventilen på locket?

  15. Hej Johan,

    Har fått uppfattningen att bönorna lättare spricker om man hastigt tar ned trycket. På senare tid brukar jag spola försiktigt med kallvatten på locket, det fungerar finemang.

    Försöker dock fortfarande, i mån av tid, stänga av plattan cirka fem minuter innan det är klart och låta eftervärmen göra det avslutande jobbet. 😉

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén