Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Köpa tryckkokare?

Det finns många modeller av tryckkokare på marknaden i flera olika prisklasser. En vanlig fråga är vilken man skall köpa, och tyvärr finns inget givet svar. Genom att ställa sig själv några frågor kan man enklare komma fram till vilken modell och storlek som passar hushållet.

Storlek

Tryckkokare finns i flera storlekar, vanligast från 2,5 liter upp till 10 liter. Man brukar säga att 4,5 liter är avsedd för ett hushåll på två personer och en 6 liters kan förse en familj på fyra personer med mat. Själv har jag flera olika modeller och storlekar, brukar alltid rekommendera en på 6-6,5 liter till att börja med oavsett om det är ett enmanshushåll eller en familj med två barn. Det beror på att ibland vill man kunna göra större portioner, kanske tryckkoka två hela kycklingar, då behövs den större modellen.

Pris

Det skiljer en hel del i pris mellan olika märken och modeller, som vanligt får man oftast vad man betalar för. En tryckkokare för över 3000kr har oftast en mer gedigen kvalitetskänsla än en billigare modell. Trots detta rekommenderar jag att börja tryckkokandet med en enklare modell, exempelvis en Fissler Vitaquick.

Skillnaden i pris kan exempelvis innebära att mer stål använts i botten, något som fördelar värmen bättre och det underlättar när man skall koka risgrynsgröt. Som sagt, börja med en enklare modell och om tryckkokningen faller dig och dina matgäster i smaken kommer du troligen vilja ha åtminstone två stycken.

Skall du köpa tryckkokare, missa inte att läsa våra tester av tryckkokare. Nedan hittar ni lite bilder samt länkar till vart man kan köpa några av de modeller jag rekommenderar:

Lycka till med inköpet!

35 Kommentarer

 1. Karin

  Hej,
  har du kollat på tefals tryckkokare?

 2. Min syster har en stor tryckkokare av märket Tefal. Har ingen större erfarenhet utav dem. Går du i köptankar?

  /Fredrik

 3. Anders Hultman

  Vad är skillnaden på VMF Perfect Plus och WMF Perfect Pro

 4. Micke

  Hej

  En fråga från en nybörjare.. I recepten överallt står en tidsangivelse på hur länge det ska koka.. När börjar tiden att ticka? När ventilen släpper övertrycket? Tacksam för svar 🙂

 5. Hej Micke,

  Tiden räknas från när tryckkokaren når fullt tryck. För exempelvis WMF Perfect Plus innebär det att ventilen skall vara i läge två. För andra modeller, som exempelvis OBH Nordica är det när det börjar pysa genom ventilen. Välkommen till tryckkokandet, det är nu livet börjar! 🙂 Skicka gärna ett recept i framtiden när du kommit igång.

  Mvh
  /Fredrik

 6. Det ser främst ut att vara en skillnad i handtaget. Pro är en nyare variant, har bara klämt på den. Det jag gillar med Perfect Plus är att den är mycket enkel att ta isär och diska.

  Mvh
  /Fredrik

 7. Christian

  Hej,

  Jag funderar på att slå till på en Fissler New Vitaq.. 8 l, kostar ca 2200kr.

  Borde inte det vara vettigast om man ibland gör grytor till 10-14 personer?

  Finns det något mer prisvärt alternativ?

  Mvh
  Christian

 8. Daniel Oetterli

  Hej Fredrik,

  Jag köpte en Kuhn Rikon Duromatic Inox (22cm) på 8.0 liter via Amazon för några månader sedan och jag måste säga att jag tycker den är helt fantastisk.

  Storleken är idealisk för oss och kvalitetskänslan är något helt annat än min gamla kokare. Den är även extremt tyst och bottenplattan gör att det inte bränner fast lika lätt som tidigare.

  Kikar in på din webbsida med jämna mellanrum och tackar ödmjukast för dina tips, recept och råd. Keep on cooking! 🙂

  / D.

 9. Sana

  Hej!
  Jag har en gammal tryckkokare som låter väldigt mycket. Hur är det med den modellen du använder och är det värt att lägga värt att lägga pengar på en ny tryckkokare av den anledningen när man har en fullt fungerande?

  Tack 🙂

 10. Hej Sana. Det beror på hur känslig du är för ljud. 🙂 Att det låter mycket innebär också att din tryckkokare tappar mer vätska än en tystare variant. Personligen anser jag att ju tätare och tystare – desto bättre!

 11. Beklagar sent svar. Fissler är bra, kolla också på WMF, den är lättare att ta isär. Kvaliteten är likvärdig. Tyskarna vet hur man bygger gedigna tryckkokare!

  Du kanske redan inhandlat en? Om ja, vilken blev det?

 12. Hej Daniel,

  Tack för tipset och dina värmande ord! Tryckkokare massor men lägger inte upp så mycket på siten. Har du några recept att dela med dig av?

  Mvh
  /Fredrik

 13. Johan Lundström

  Hej alla!

  Tryckkokning är kul! Köpte en på IKEA, den stora modellen. Har använt den kanske 5 gånger och är nöjd med resultatet. Dock tycker jag att den låter förfärligt mycket från själva tryckventilen. Det är ju ånga som skall ut ur ett litet hål, så det är klart att det måste låta, men låter det mindre om jag köper en dyrare modell? Alternativet är ju att tryckkokare ute på gasspisen, men det känns inte som att man skall behöva göra det.
  Tacksam för kommentar/er.

  Johan

 14. Hej! Dyrare tryckkokare låter oftast mindre och har också fördelen att de är tätare. Har testat IKEAs tryckkokare och fick ingen bra upplevelse av den. Den modellen är visserligen återkallad, men tryckkokare är inget jag förknippar med IKEA.

  Min nuvarande favorit är WMF Perfect Plus, skulle rekommendera att börja med en på 4,5 liter, den är mest prisvärd. Du kommer märka att den kräver mindre vätska än din nuvarande tryckkokare och du kan säkert minska både vätska och koktid vid uppgradering.

  /Fredrik

 15. Kostas

  Hej

  Har du någon erfarenhet av ”elektriska tryckkokare”?
  Googlar man ”Instant Pot” ser man vad jag menar.
  Jag har nämligen svårt att hitta något liknande i de vanliga butikerna (elgiganten, mediamarkt, tretti.se, osv..).
  Har du något förslag?

  Tack på förhand

 16. Hej Karin,

  Beklagar sen återkoppling. Har tyvärr inte testat en sådan tryckkokare. Har du köpt en sådan vill jag gärna veta mer om det! 🙂

  /Fredrik

 17. Maria Kinas

  Är bosatt i USA och har en instant pot. Den är fantastisk! Ångkokare, slow cooker, tryckkokare allt i ett. Jag har använt den ett otaligt antal gånger med jättebra resultat.

 18. Hej Maria,

  Låter intressant med en multimaskin. Har du en bild på den?

  God fortsättning!
  /Fredrik

 19. Andreas

  Jag har precis själv köpt en väldigt fin helautomatisk elektrisk multimaskin med tryckkokare och slow cooker funktioner.

  Blev rekommenderad en elektrisk tryckkokare och har gjort lite research då läst väldigt bra reviews om Instant Pot (”Instant Pot IP-DUO60”) som en budgetvariant, men när amazon.co.uk hade rea runt jul på en premiumvariant blev det istället en det blev en Heston Blumenthal Fast Slow Cooker Pro (samma märke/model heter ”Breville Fast Slow Pro” i USA).

  Bägge har fortfarande bra pris och inte farligt dyr frakt ifrån Amazon i England:

  https://www.amazon.co.uk/Instant-Pot-Electric-Pressure-Stainless/dp/B00OP26T4K

  https://www.amazon.co.uk/gp/product/B013QWR2QI/

  thesweethome.com har några bra artiklar om dessa multicooker maskiner här:

  http://thesweethome.com/reviews/best-pressure-cooker/

  http://thesweethome.com/reviews/should-i-get-a-pressure-cooker-a-slow-cooker-or-a-rice-cooker/

 20. Tack för tipsen! Hoppas de kommer någon till nytta. Har inte testat en slow cooker, är en för inbiten tryckkokare och gillar lite fart i köket. 😉

 21. Izabella

  Hej
  Undrar om en hel kyckling får plats i en 4,5 liters tryckkokare?

 22. Hej,

  Jag får ned en hel kyckling i min WMF Perfect Plus på 4,5 liter. En vanlig kyckling alltså, ingen Bjärekyckling. 😉

 23. Magnus Dahl

  Fissler och Kuhn Rikon är bland de få som fortfarande är tillverkat i EU.

 24. Magnus Dahl

  … WMF var sålt till SEB (Franskt ägt) som flyttat produktion till Nord Korea, som SEB kollar för en Tyskt produkt tillverkat i Kina. Likadant med Tefal. Det ser ute att Silampos är fortfarande tillverkat i Portugal. Om du vill ha lite mer ärlighet, titta på Fissler, Kuhn Rikon eller Silampos. Jag hört Scanpan (producerat i Danmark) har en tryckkokare, men har inte hittat på hemsidan.

 25. Intressant, det visste jag inte. Trodde WMF tillverkades i Tyskland.

 26. Hej Magnus. Du verkar mycket insatt, är du i tryckkokarbranschen?

  Vet du någonstans man kan få tag på packning till en gammal Flex-Seal från Moderna Kök AB?

  /Fredrik

 27. Karin

  Hej,
  om man köper en större tryckkokare, går det då lika bra att koka mindre satser?

 28. Hejsan Karin,

  Det går, men inte lika bra. Det tar längre tid att bygga upp trycket. Skulle ändå rekommendera 6,5l om man ska ha en, själv har jag närmare 15. 😉

 29. Jenny

  När ni köper från utlandet, kolla att det är EU kontakt och 230 volts anslutning. USA har t.ex. 110 volt och fel kontakt.

 30. S

  Hej! Jag undrar hur ofta man måste byta packning? Och hur vet man att det måste bytas? Har en wmf perfect plus. Hittat flera sidor som säljer tryckkokaren men inga delar. Den verkar tyvärr vara utgående.

 31. Hejsan! Det som jag läst är att en packning håller två år eller 400 tryckkokningar, tycker de håller längre. Har du en WMF på 4,5l, 6l eller 8,5l ska du ha en packning med en diameter på 22cm.

  Jag Googlade på: ”Packning till tryckkokare, 22cm – WMF”. KitchenTime och några andra verkar ha.

 32. Kia Gabrielsson Beer

  Hej! Är intresserad av att köpa en tryckkokare för inkokning (hermetisering, konservering) av olika maträtter och kött för att komma över botulismrisken men då vill jag få tag i en som är ordentligt stor. 12-15-20 liter gärna.
  Helst vill jag ha den i rostfritt för att även kunna koka mat i den direkt utan att maten ligger i glasburkar. Känner du till om det finns någon sådan som är tillverkad eller i alla fall säljs inom EU? Det finns två amerikanska tillverkare men då handlar det om aluminium och om frakt och tull från USA. Delar av min familj åker till Tyskland snart och om det finns kan de ha en sådan med sig hem.

 33. Eva Sohlberg

  Jag har en 40 år gammal Duromatic tillverkare Kuhn Rikon, Schweiz. Flitigt använd, bytet packning när det blir svårt att få upp trycket, ca en gång vart femte år. Finns tre trevliga appar på Google Play med moderna recept.

 34. Hejsan! Har tyvärr inte testat en sådan större variant. De arbetar under högre tryck verkar det som.

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén