Köttfärssås är en rätt som med fördel kan få stå och puttra på plattan en stund. Används en tryckkokare får köttfärssåsen en perfekt konsistens och smakerna bevaras bättre, samtidigt som man sparar tid och energi.
Nedanstsående recept är ett grundrecept som kan sätta lite guldkant på genom att klippa ner lite soltorkade tomater, tillsätta rödvin, champinjoner eller varför inte lite morötter? Detta recept använder tomatpuré istället för krossade tomater, vilket gör att man slipper tillsätta sötma för att motverka den lite sura smaken på krossade tomater.
Håller man nere på saltet är detta perfekt barnmat. Barn under ett år skall inte äta tillsatt salt.

Köttfärssås - grundrecept för tryckkokare
Ingredienser
- 800 gram köttfärs
- 4 små gula lökar (cirka 400 gram oskalad vikt)
- Smör eller kokosfett till stekning.
- 200 gram tomatpuré, motsvarar en tub eller cirka 2-3 dl.
- 4 dl vatten
- Köttbuljong, helst egentillverkad
- Salt
- Svartpeppar
Tillredning
- Finhacka löken.
- Stek lök och köttfärs i en stekpanna.
- När köttfärsen fått den gråa genomstekta färgen, tillsätt tomatpuréen.
- Stek allt i några minuter ytterligare.
- Lägg ner allt i tryckkokaren.
- Rör om under uppkokning.
- Sätt på locket.
- När tryckkokaren nått högsta tryck kan plattan stängas av.
- Låt tryckkokaren stå i tio minuter.
- När trycket sjunkit, öppna locket.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Servera med pasta eller annat tillbehör.
Om ingredienserna
Tomat och gul lök är bra källor till antioxidanter. I tomat finns karetenoiden lycopene och faktum är att upptaget blir högre när det tillagas än i råa tomater. I gul lök finns antioxidanten quercetin. Köttfärs innehåller mycket protein och väljer man viltfärs får man i sig lite extra omega 3 eftersom det finns högre halter av omega-4-fettsyror i vilt kött, vilket beror på att de äter naturligare kost.
Köttfärrsås kan tillagas på flera olika sätt. Vilket är ditt favoritrecept? Se andra varianter på köttfärssås.
/Fredrik
Lämna ett svar