En klassisk köttgryta med morot. Tack vare tryckkokaren går det fort att tillaga grytbitarna.

Köttgryta med morot i tryckkokare
Ingredienser
- 1,2 kg grytbitar
- 1 liter vatten
- 4 lagerblad
- 20 pepparkorn, gärna blandade sorter (grön-, rosé, vit- och svartpeppar
- 4 skivade vitlöksklyftor
- 4 stora morötter, cirka 800gram, i stora bitar
- 2 gula lökar, grovt hackade
- grönsaksbuljong
- salt
Tillredning
- Stek kött, gul lök och vitlök, fyll inte pannan stek hellre i två omgångar.
- Skala och skär morötterna i stora bitar, lägg ner i tryckkokaren.
- Häll i vatten och grönsaksbuljong i tryckkokaren.
- Lägg i köttet när det fått en fin stekyta
- Koka upp på högsta tryck i 25 minuter.
- Ställ åt sidan, låt trycket sjunka.
- Smaka av med salt och peppar.
Variera receptet
Tillsätt 3dl grädde när trycket sjunkit i tryckkokaren och gör rätten till en festmåltid i form av en klassisk köttgryta.
Om ingredienserna
Morot innehåller mycket karetenoider, exempelvis betakaroten. Gul lök innehåller quercetin.
Trevlig tryckokning!
/Fredrik
Ulf Olsson
Hej!
Tack för recept med tryckkokare, som är en underbar uppfinning.
När du skriver ”grönsaksbuljong”, menar du då bara en tärning eller en tärning utblandad med ½ liter vatten?
Mvh
Ulf
Fredrik
Hej!
Tack för ditt mail. När jag skriver grönsaksbuljong menar jag antingen en tärning, flytande fond eller pulver. Personligen använder jag en lantbuljong som varken innehåller glutamat eller jästextrakt. Bra fråga, ska förtydliga det på bloggen.
Tar mer än gärna emot recept för tryckkokare! Givetvis kan jag publicera ditt namn så att du får äran för receptet.
Mvh
/Fredrik