Köttgryta, en klassisk anrättning som både blir godare och dessutom går fortare att laga i en tryckkokare. Grytbitar blir möra som efter många timmars kokning på 35 minuter, fantastiskt. Långkok känns plötsligt mycket främmande. Nedan ser ni det färdiga resultatet:

Köttgryta med rosmarin
Ingredienser:
Del ett, tryckkokning av grytbitarna:
- 1 kg grytbitar eller annat kött
- 1 Gul lök
- 2 krossade vitlöksklyftor
- Grönsaksbuljong
- Salt och peppar
- Vatten så att det precis täcker köttet.
Del två, tryckkokning av grönsakerna
- 2 Morötter
- 1 Palsternacka
- 2 Röda lökar
- Rosmarin
- Soya
- Vetemjöl, Maizena eller aroowrot till redning.
Del tre, tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar
- 3 dl grädde
Gör följande:
- Stek köttet i kokosfett med salt och svartpeppar.
- Lägg i krossade vitlökar, den gula löken och grönsaksbuljongen i tryckkokaren.
- Sätt på plattan och låt innehållet i tryckkokaren koka upp, utan lock.
- När köttet fått en fin stekyta, lägg ner det i tryckkokaren, sätt på locket.
- Skala morötter, palsternacka och röd lök, skär i bitar efter eget tycke och smak. Det kan vara bra att lägga palsternackan i vatten för att undvika att den blir missfärgad medans den ligger 0ch väntar på att åka ner i tryckkokaren.
- Låt koka på högsta tryck i 25 minuter, ställ sedan åt sidan. Trycket bör sjunka på tio minuter, det kan variera beroende på modell av tryckkokare.
- När trycket har sjunkit så att det går att öppna locket på tryckkokaren, lägg i morötter, palsternacka, rosmarin och röd lök.
- Blanda redningen med vatten och tillse att det inte finns klumpar i den.
- Tillsätt soyan som ger grytan en aptitlig färg.
- Smaka av spadet, tillsätt vid behov mer salt, svartpeppar och grönsaksbuljong.
- På med locket på tryckkokaren, total koktid 15 minuter. För min tryckkokare innebär detta halv värme 5 minuter och att sedan stänga av plattan helt.
- När trycket sjunkit, öppna locket. Häll i grädden, låt koka upp utan lock.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med potatis, eller alternativt endast lite rivna morötter eller vitkål.
Kommentar
Ovanstående koktider i tryckkokaren gör att rotfrukterna blir riktigt mjuka och köttet blir lite trådigt och mycket saftigt. Man kan korta ner koktiden om man vill ha fastare rotfrukter och kött.
Om ingredienserna
- Gul och röd lök, quercetin och andra antioxidanter, läs mer på en.wikipedia.org/.
- Rosmarin, en krydd och medicinalört med flera nyttiga egenskaper.
- Morötter innehåller karetenoider, en typ av antioxidant. Kokningen ökar upptaget, precis som med tomat
Smaklig spis!
/Fredrik
Ulf Olsson
Hej!
I receptet står det grönsaksbuljong. Är det färdig buljong?I så fall hur mycket. Eller är det det en buljongtärning?
MVH
Ulf
Fredrik
Hej Ulf!
Jag brukar använda grönsaksbuljong av märket Biofood, den är ekologisk och innehåller varken smakförstärkare eller jästextrakt. Den är i form av ett pulver och jag brukar ta en matsked eller två, vilket säkert motsvarar en buljongtärning. När trycket sjunkit i tryckkokaren brukar jag smaka av med salt och peppar för att få lagom sälta/kryddning.
Mvh
/Fredrik
Ulrika
Hej! Var köper man buljongen Biofood?
/Ulrika
Ulrika
…hittade dem…
http://www.biofood.se/Aterforsaljare.html
Fredrik
Hej Ulrika,
Vad bra att du hittade en lista på återförsäljare. Tack!
Mvh
/Fredrik
henke
Hej, det står i receptet att ”2. Lägg i krossade vitlökar, den gula löken och grönsaksbuljongen i tryckkokaren.
3. Sätt på plattan och låt innehållet i tryckkokaren koka upp, utan lock.”……. Ska man göra en buljong av tärningen eller vad?
Mvh.
Henke
Fredrik
Kasta ned buljongtärningen i tryckkokaren! /Fredrik