Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Köttgryta med sherry

En riktigt god gryta som jag tillagat flera gånger. Sherry, svartvinbärssaft och soya ger mycket smak och gör detta till min favoritgryta. Har testat att laga denna köttgryta med både fransyska och ytterlår och föredrar numera ytterlår eller annat mer bindvävsrikt kött. 

Köttgryta med sherry i tryckkokare

Köttgryta med sherry i tryckkokare

Ingredienser

  • 2kg nötkött, har testat fransyska och ytterlår
  • 0,5 dl soya
  • 2 dl sherry
  • 2 dl svartvinbärssaft
  • 10 hela enbär
  • 10 hela svartpepparkorn
  • 10 hela kryddpepparkorn
  • 1 köttbuljong (helst utan glutamat)
  • 2-3 dl vatten

Till redning av grytan 

  • 6 msk maizena redning
  • 3 dl grädde

Tillredning

  1. Skär köttet i cirka 3 gånger 3 centimeter stora bitar.
  2. Stek köttet tills det får en fin färg.
  3. Lägg ner köttet och samtliga ingredienser UTOM grädde och maizena. Koka gärna ur stekpannan med lite av vattnet för att få med all smak från köttet.
  4. Koka på högsta tryck i 30 minuter.
  5. När trycket sjunkit, plocka ur köttet med en hålslev. Avsvalningen brukar jag påskynda genom att försiktigt spola kallvatten över tryckkokaren.
  6. Ställ tillbaka tryckkokaren på plattan, koka upp såsen.
  7. Tillsätt 6 msk redning, låt koka upp.
  8. Häll i grädden, låt koka upp igen.
  9. Lägg i köttet igen
  10. Sätt på locket och koka upp till högsta tryck.
  11. Ställ åt sidan, låt svalna.
  12. Servera med jasminris, potatis, ugnsrostade rotfrukter eller varför inte sätta guldkant på tillvaron med en potatis och palsternackspuré?

Om ingredienserna

Denna grytas främsta egenskap är dess smak. Svartvibärssaften tillför dock också antioxidanter av typen antocyaniner. Svarta vinbär innehåller också kalium och c-vitamin, vilket det senare troligen inte klarat den långvariga hettan i tryckkokaren. 

Trevlig tryckkokning! 

/Fredrik

Föregående

Potatis och palsternackspuré

Nästa

Majssoppa

2 Kommentarer

  1. Tarja

    Hej jag har precis inhandlat en tryckkokare, började med att koka potatis,för att göra mos, svårt att vete hur mycket vatten man ska ha i,, jag tog halva tiden än annars o det blev bra.
    Nu ska jag prova en rökt älg stek som jag vill ha till en mör bit, mrn lite svårt som sagt med vattnet vad tror du? Kötte väger ca 400 gr.
    mv tarja

  2. Hej Tarja!

    Beklagar ett mycket sent svar! Har ingen större erfarenhet av att koka hela köttbitar i tryckkokaren. Har testat julskinka och att göra en stek. Steken blev dock lite torr. Rekommenderar att du börjar med halva koktiden mot utan tryckkokare och därefter kontrollerar med en termometer. Kommentera gärna hur det gick!

    /Fredrik

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén