Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Kyckling i röd curry

En klassiker som blir godare i tryckkokaren, dessutom går det lite fortare och mer näringsämnen bevaras. Jag brukar passa på att göra ett storkok så har man ett par matlådor också. Hemligheten i receptet är fikonen, något jag märkte för ett knappt år sedan när jag åt just kyckling i röd curry på en thaiwok vid Rådhuset. Hittade små bitar av fikon och det var den godaste röda curryn jag förtärt, någonsin. Vissa använder ananas, vilket också är mycket gott, men fikonen slår ananasen på fingrarna i denna maträtt.

På sista tiden har kokosmjölk och kokosfett blivit ett mycket vanligt inslag i min matlagning. Förutom att det är gott så har ju ”kostexperter” hävdat att det mättade kokosfettet inte är så dåligt ändå. Anledningen är att kokosfett är ett mycket stabilt fett som tål värme bra. Har därför börjat steka det mesta i ekologiskt kokosfett. Smak av kokos passar ju inte till allt, därför är det rätt bra att detta kokosfett är helt smaklöst. Vill man ha ett kokosfett som smakar kokos finns det också att tillgå hos min lokala hälsokostaffär, återkommer det i en framtida artikel.

Till receptet:

4 portioner

 • 4 Kycklingfiléer, färska eller frysta.
 • 2 Gula lökar
 • 1 burk bambuskott
 • 1-2 matskedar Röd curry, beroende på önskad styrka.
 • Salt efter smak, beroende på om kycklingen är saltad eller inte.
 • Torkade fikon, givetvis går det även bra med färska.
 • Salt och peppar.
 • Två burkar kokosmjölk (cirka 6 dl).

Samtliga mängder är ungefärliga, ibland kanske man har en liten låda champinjoner, det är bara att kasta i dem med.

 1. Stek kycklingfiléerna. Det går utmärkt med frysta kycklingfiléer, stek dem hela tills de blir delvis tinade, sedan kan man klippa dem i lagom stora bitar med en sax. När kycklingen är tinad, lägg i den gula löken samt röd currypasta och låt det stekas med kycklingen.
 2. Placera stekpannans innehåll i tryckkokaren, häll i bambuskott, hackade fikon samt kokosmjölk.
 3. Låt tryckkokaren koka upp på fullt tryck, stäng av plattan. Efter tio minuter är det klart.
 4. Smaka av med salt och peppar.
 5. Servera med ris eller kanske bara rivna morötter och riven vitkål om du vill hålla nere på kolhydraterna.

Försökte finna lite läsning om curry, i wikipedia var det mycket lite information om denna goda krydda som finns i mängder med smaker/variationer, någon som kan sin curry?

Här ser ni resultatet:

Kyckling i röd curry, tillagad i tryckkokare

Kyckling i röd curry

Tacksam för synpunkter och kommentarer!

/Fredrik

Nästa

Kycklingsoppa med kokosmjölk

8 Kommentarer

 1. TiV

  Låter fint! Hur mycket hade du kokosmjölk i kastrullen?

 2. Hej TiV!

  Två burkar, cirka 6 dl kokosmjölk. Har uppdaterat receptet, tack för kommentaren!

  Mvh
  Fredrik

 3. Per

  Hur mkt röd curry?

 4. Ett par matskedar skulle jag säga. Har uppdaterat receptet, tack för påpekandet!

 5. Håkan

  Snabbt och enkelt recept, bra resultat – mör och smakrik gryta, krispiga bambuskott! Hade i litet maizena-redning på slutet för att få till rätta konsistensen, rekommenderar även att man kör på två – tre msk röd curry-pasta redan från början snarare än bara en som jag först fegade med (beror väl iofs på sort så man får prova sig fram, använde Garant från Willys).

  Första gången jag använt tryckkokare och detta gav litet blodad tand måste jag säga! Hämtade ut en Tefal secure 5 evo 6-liters idag på posten och blev positivt överraskad av kvalitetsnivån till det låga priset + hur lättanvänt & lättdiskat det var.

 6. Göran Malmros

  Ett väldigt bra recept. Det kommer vi att laga fler gånger. Ska pröva att ersätta kycklingfile´n med fläskytterfile´. Tack för ett mycket bra recept!

 7. Stort tack Göran!

  Egentligen är filébitar inte optimala för tryckkokning, du skulle testa något kött av mer ”långkokstyp” kanske? Som vanligt tar jag mer än gärna emot recept i utbyte mot ära och berömmelse! 😉

 8. Hej Håkan,

  Instämmer helt, det är smått fantastiskt vad man kan åstadkomma i en tryckkokare. Det är inte bara koktiden som blir kortare, tycker smaker blir mer intensiva också. Istället för att det luktar gott i köket håller man kvar allt i grytan!

  Mvh
  /Fredrik

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén