Kycklingfilé är fettsnålt och proteinrikt och också riktigt gott. I tryckkokaren blir kycklingfilén extra mör. Rödvinet tillför god smak samt antioxidanten resveratol. Denna gryta går snabbt att laga, har man två tryckkokare kan man göra potatisen i den andra och då får man en nyttig och snabblagad måltid.
Ingredienser
- 3 gula lökar, skivade.
- 2 Morötter, skalade och skurna i slantar.
- 800 gram kycklingfilé (cirka 5 stycken).
- 2dl rött vin
- Grönsaksbuljong
- Salt
- Svartpeppar
- Ett par tre kvistar med timjan
- Arrowrot eller maizena för redning
- Kokosfett eller smör till stekning
Tillredning
- Skär kycklingen i bitar.
- Bryn kycklingen i lite kokosfett eller smör i en stekpanna.
- När kycklingen fått lite stekyta, lägg i löken.
- Koka upp vinet i tryckkokaren. Har du testat att inte koka ur alkoholen ur vinet, kommentera gärna och berätta resultatet.
- Lägg i kycklingen, löken, buljongen, morötterna, timjankvistar, vatten, en nypa salt samt svartpeppar.
- Stäng locket på tryckkokaren, koka upp på högsta tryck i fem minuter.
- Ställ tryckkokaren åt sidan, när trycket sjunkit, tillsätt redning utblandat med vatten.
- Servera med pasta, ris eller potatis.
Variera receptet
En skvätt soya ger grytan en mörkare och finare färg. En klick smör eller grädde lyfter fram mer smaker.
Om ingredienserna
Gul lök innehåller antioxidanten quercetin, morötter innehåller carotenoider. I rött vin finns resveratol, en antioxidant.
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Kryddburken
Hej där! Tack snälla för dina kommentarer på kryddburken! Ja, det där med tryckkokning låter onekligen intressant, själv har jag ingen men skulle nog vilja prova iallfall! Det är någonting jag mest förknippar med min pappa som jobbar inom det militära! Jo, koktiden på grytbitar och högrev är densamma, det är nöt & griskött det är mest skillnad på! Och av högrev kan du ju göra grytbitar! 🙂