Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Kycklingsoppa med kokosmjölk

Har under det gågna året ändrat inställning till att äta soppa. Soppa kan vara både nyttigt och gott, för de som vill hålla nere intaget av kolhydrater är denna rätt perfekt. Innan jag går in på receptet vill jag utfärda ett varningens ord, linser har en förmåga att bränna fast i botten på tryckkokaren.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 500g morötter
  • 4 stora kycklingfiléer
  • 2 dl röda linser (helst sådana som är röda, det vill säga utan ett brunt skal, det gör att slutresultatet ser mer aptitligt ut).
  • 6 dl vatten
  • 1 Förpackning kokosmjölk, det finns en variant som är extra krämig.
  • 1 Stor förpackning krossade tomater.
  • Grönsaksbuljong
  • 1 Torkad hel chili eller motsvarande.
  • Salt och svartpeppar
  • Kokosfett till stekning

Gör så här:

  1. Skala och riv motötterna.
  2. Lägg i linserna i tryckkokaren, tillsätt vattnet och buljongen. Låt koka upp, rör om ofta.
  3. Stek kycklingen på hög värme, för att ge lite stekyta.
  4. Lägg i löken efter en stunds stekning. Observera att stekningen sker för att kycklingen ska få en fastare yta. Den blir färdig i tryckokaren.
  5. Linserna har nu puttrat en stund, häll på tomater och kokosmjölk, tillsätt morötter, chili, salt och svartpeppar.
  6. När det kokar, lägg i kycklingen och löken.
  7. Rör om ordentligt, sätt på locket på tryckkokaren.
  8. När den har fått upp trycket, stäng av plattan.
  9. Låt tryckkokaren stå tio minurer med avstängd platta.
  10. Ställ åt sidan, låt svalna.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Avnjut en mättande och god soppa!

Om ingredienserna

För mig är det viktigt att maten smakar bra och är nyttig. Denna soppa innehåller en del ingredienser som är värda en närmare presentation:

  1. Gul lök innehåller quercetin, en flavonoid (typ av antioxidant)
  2. Morötter innehåll gott om karetenoider som är en slags antioxidant.
  3. Tomater är en bra källa till lycopene. Upptaget är begränsat när det gäller färska tomater, när de kokas blir lycopenet mer lättupptagligt. Kanske blir det ännu bättre i en tryckkokare.
  4. Röda linser, mycket kostfiber och protein. Innehåller lite kolhydrater också, av den långsamma typen.
  5. Kokosmjölk och kokosfett. Ett stabilt mättat fett som lämpar sig ypperligt för matlagning. Andra fetter, exempelvis rapsolja och olivolja är känsliga för värme.

Lycka till med soppkoket. Återkom gärna med kommentarer.

/Fredrik

Föregående

Kyckling i röd curry

Nästa

Köttgryta med rosmarin

2 Kommentarer

  1. Joachim

    ”linser har en förmåga att bränna fast i botten på tryckkokaren.” Vilken underdrift. Du har inte bara förstört fredagsmiddagen, du har förstört min 3000-kronorskastrull.

  2. Tråkigt att höra. Har själv bränt fast några omgångar mat i tryckkokaren. Störst verkar risken vara med linser och mjölk som exempelvis risgrynsgröt. För att undvika fastbränning kan man röra då och då under uppkoket, trots detta kan kastrullen bli lite lätt brun i botten.

    När olyckan är framme brukar jag använda en rakbladsskrapa egentligen avsedd för att få bort saker från keramikhällen. En bekant som är kock tipsar om lång blötläggning och jag har hört ett annat knep som går ut på att koka upp vatten och maskindiskmedel (inte vanligt diskmedel, det skummar kraftigt!). Har aldrig förstört en tryckkokare totalt och jag är ganska säker på att du kan få ordning på din tryckkokare.

    Tack för din kommentar och lycka till med tryckkokningen!

    /Fredrik

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén