En enkel och snabblagad soppa. Majs brukar vara uppskattat av de små eftersom det är sött och gott, servera gärna med nybakat bröd och/eller en kryddstark korv, exempelvis chorizo för att göra det till en mer komplett måltid.

Majssoppa i tryckkokare
Ingredienser
- Ett paket fryst majs, 750 gram
- 1 gul lök
- 1 liter vatten
- 2 dl grädde
- 2 grönsaksbuljong, helst utan glutamat
- 1 krm vitpeppar
- Smör eller kokosfett till stekning
Tillredning
- Skala och hacka löken.
- Fräs den i en stekpanna ett par minuter.
- Tillsätt majsen i stekpannan, stek allt ett par minuter utan att det får färg. Spar gärna en deciliter majs att lägga ner i den färdiga soppan, själv tänkte jag garnera med lite till bilden, men majsen sjönk i soppan!
- Lägg ner alla ingredienser i tryckkokaren, rör om ordentligt.
- Koka upp till högsta tryck, stäng av plattan.
- Låt stå ett par minuter, ställ därefter åt sidan och låt svalna. Man kan spola lite försiktigt med kallvatten för att trycket skall sjunka fortare.
- Mixa soppan ordentligt med stavmixer motsvarande.
- Sila soppan, rör gärna med en sked för att påskynda silningen.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
- Servera!
Om majssoppa
Majs innehåller snabba kolhydrater, men också en del antioxidanter, främst karetenoiden lutein (0,884mg/100g). ORAC-värdet, Oxygen Radical Absorbance Capacity, ligger på 400 vilket kan jämföras med mörk choklad på 1300 och tomat på 195. ORAC är ett mått på ett livsmedels antioxidativa effekt där ett högre värde är bättre.
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Lämna ett svar