För några veckor sedan deltog jag i en handledarkurs i överlevnad. Givetvis medfördes en tryckkokare, fick dock aldrig möjligheten att nyttja den i fält. Tog med mig några nävar Manlav hem. Manlavsgröt är inte direkt någon delikatess utan är något som med fördel kan hamna på menyn i en överlevnadssituation. Min son tycker det smakar som varmt snor. 🙂

I en överlevnadssituation är det möjligt att det saknas tillgång till tryckkokare, i god tryckkokaranda skall givetvis allt testas att tryckkokas!

Manlavsgröt serveringsförslag

Manlavsgröt – serveringsförslag

Asklut

Lavar innehåller mycket bitterämnen vilket gör det svårt att få i sig rätt mängd lav och behålla det i magen. Den behöver därför lakas ur, vilket kan göras på olika sätt. Det mest tidskrävande, och samtidigt mest realistiska är att det blir tillredning med asklut.

Blanda lika delar björkaska och vatten. Låt stå ett dygn, vill man att det ska gå fortare kan lösningen kokas i ett par timmar och sedan silas av. Vid tryckkokning räcker 40 minuter!

Det går fortare att laka ur laven med kemikalier som soda (natriumkarbonat Na2CO3) eller bikarbonat/bakpulver (NaHCO3). Vid användning av soda används en tesked per halvliter vatten. För bikarbonat använde jag en påse, 40g, till fyra deciliter vatten. Faktum är att resultatet med askluten dessutom blev bättre!

Tillredning av manlav i tryckkokare

  1. Blanda lika delar björkaska och vatten i tryckkokaren. VARNING lösningen är mycket basisk och kan fräta bort anodiseringen om det finns en sådan. Tryckkokare i rostfritt rekommenderas.
  2. Koka på högsta tryck en timme, stäng av plattan.
  3. Låt lutlösningen svalna i någon timme.
  4. Sila av och spar vätskan.
  5. Lägg i manlaven i vätskan, låt dra 5-6 timmar.
  6. Skölj laven ordentligt med vatten i tre omgångar.
  7. Tryckkoka laven med nytt vatten på högsta tryck i 40 minuter.
  8. Låt svalna.
  9. Servera. Salt höjer smakupplevelsen kraftigt!

Bilder på Flickr kring ovanstående steg.

Om lavar

Lavar innehåller rikligt med kolhydrater, cirka 60% av vikten. På grund av bitterämnen behöver de lakas ur innan de kan tillredas och ätas. I en överlevnadssituation är det rekommenderat att försöka få i sig minst 500kcal per dag för att upprätthålla fettförbränning och matsmältningen. För att täcka detta behov krävs 250gram manlav vilket motsvarar fem liter icke tillredd lav.

Lavar växer i norra delarna av vårt lav, Skägglavar som Manlav är en underart utav är mycket känslig för luftföroreningar och trivs bäst i Jämtland och uppåt landet.

För mer information kring lavar och överlevnad, se Försvarsmaktens Handbok Överlevnad (PDF).

Manlav

Manlav

Trevligt lavkok!

/Fredrik