Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Musses Gulasch

Min halvungerske vän Musse visade under påskhelgen hur en Ungersk Gulash ska tillagas, det blev en succé!

Musses Gulash serverad

Musses Gulash serverad

Gulash är riktigt gott samt praktiskt att tillaga. Använder man potatis som i detta recept blir det en komplett måltid i grytan. I receptet användes fransyska, men högrev fungerar troligen lika bra. Ttänk på att anpassa koktiden efter köttet. Potatisen klarade sig fint trots 30 minuter på högsta tryck. Den var mjuk men sprack inte.

Ingredienser

  • 2,3 kg kött, i  detta recept användes fransyska som tärnades i tärningar på cirka 2*2 cm.
  • 1kg potatis
  • 3 stora gula lökar
  • 2 röda chili
  • 3 paprikor, gärna blandade färger
  • 100g tomatpuré
  • 5 tomater
  • 5 vitlöksklyftor, tryckkokar sönder, behöver inte rivas.
  • 5 lagerblad
  • 20 vitpepparkorn
  • 2 matskedar paprikapulver
  • 2 matskedar starkt paprikapulver
  • 1 matsked hel kummin, behöver inte mortlas.
  • 1 tesked salt
  • 4 dl vatten
  • 2 tärningar oxbuljong
  • 3dl gräddfil till servering

Tillredning

  1. Bryn köttet i omgångar. Använd gärna smör och lägg ner det brynta köttet i tryckkokaren.
  2. Skala potatisen och halvera den.
  3. Skala löken och skär den i klyftor som halveras. Stora bitar alltså.
  4. Dela chilin och hacka den.
  5. Skär paprikan i stora bitar och lägg ner i tryckkokaren.
  6. Lägg ner allt utom gräddfilen i tryckkokaren
  7. Sätt på plattan på full effekt, lägg på locket löst.
  8. Under tiden som tryckkokaren blir varm, rör gärna om ibland, alternativt skjut den hastigt fram och tillbaka över plattan/hällen för att blanda om innehållet.
  9. Koka på högsta tryck i 25 minuter, stäng av plattan. Efter att ha väntat fem minuter utan att trycket sjunkit spolade jag tryckkokaren försiktigt med kallt vatten för att få ner trycket. Alltså total tid med fullt tryck 30 minuter.

Om ingredienserna

Gulash innehåller en del antioxidanter och är både gott och nyttigt. Tomaterna innehåller karetenoiden lykopen. Gul lök innehåller flavonoiden quercetin. Flavonoider anses ha skyddande effekt mot hjärt-kärl-sjukdomar och olika cancertyper. Quercetin har visat sig ha hög antioxidantverkan och lök är en viktig källa till just quercetin.

Tack för receptet Musse. Trevlig tryckkokning!

/Fredrik

Föregående

Vinn en tryckkokare!

Nästa

Vinnare av tävlingen

3 Kommentarer

  1. Liv

    Uj, vad gott detta blev. Jag använde högrev istället. Tack för bra recept. Kommer att kokas i båten många gånger 🙂

  2. Magnus Johnsson

    Det blev jättegott men jag lade också till lite grädde och minskade receptet efter mängden kött jag hade. Krämig och god, och inte för pikante!

  3. Micke

    Suveränt gott!! Bästa gulaschen ever!!

Kommentera

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén