Oxbringa, också kallat brisket, är perfekt att förkoka i tryckkokaren. I vanlig kastrull brukar man behöva koka den i 4 timmar, i tryckkokaren räcker det med drygt en timme. För att få lite färg på oxbringan kan man med fördel lägga den på grillen en stund. Kokvätskan kan reduceras och serveras som sås. Använd mycket kryddor i kokvätskan, här kan man passa på att göra slut på diverse slattar av kryddor, nedan följer ett förslag på kryddning.

Tryckkokt och grillad oxbringa

Tryckkokt och grillad oxbring

På bilden ovan serveras oxbringan med en grönsallad och Potatisstomp

Tryckkokt oxbringa - före grillning

Tryckkokt oxbringa – före grillning

Ingredienser

2kg oxbringa (räckte till fem personer)

Vätska (cirka 1 liter så att det täcker köttet)

  • 7 dl vatten
  • 1 burk Coca cola
  • 1dl Barbecuesås (Sweet baby ray´s)
  • 1 matsked flytande honung
  • 3 matskedar chipotlepasta (rökig)
  • 2 matskedar råsocker
  • 1 matsked salt (smaka av)
  • 1 torkad chili chipotle
  • 1 matsked paprikapulver (helst rökt paprika)
  • 1 tesked chiliflingor
  • 2 teskedar spiskummin
  • 1 tesked torkad timjan
  • 1 tesked torkad rosmarin
Oxbringa innan tryckkkokning

Oxbringa innan tryckkkokning

Tillredning

  1. Blanda ihop kryddor och smaksättning, smaka av.
  2. Lägg ned oxbringan i tryckkokaren. Får den inte plats kan den delas i två eller fler stora bitar, se bild ovan.
  3. Häll kokvätskan över köttet, det är bra om det precis täcker köttet.
  4. Koka på högsta tryck i 75 minuter, justera tiden baserat på köttets tjocklek. Jag körde 60 minuter och det hade kunnat ökas på till 75.
  5. Låt köttet svalna i vätskan i tryckkokaren tills det är ljummet. Det bevarar smaker och saftighet samtidigt som det ändå är svårt att skiva mycket varmt kött.
  6. Ta upp köttet och skiva det grovt. En bild ovan föreställer oxbringan före grillning.
  7. Sila av vätskan och reducera den genom att koka den utan lock tills den tjocknat. Smaka av.
  8. Lägg skivorna på grillen, grilla tills båda sidorna fått en fin grillyta. Eftersom köttet är färdigt rekommenderas hög värme en kort stund.
  9. Lägg det grillade köttet i en form, häll över den reducerade såsen efter eget tycke.
  10. Servera med exemplevis potatisstamp och extra sås vid sidan av.

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik