Då var det dags för en soppa igen. Potatis är gott i soppa och broccoli är en riktigt nyttig grönsak, serverat med en klick Crème fraîche blev det faktiskt riktigt gott! Denna rätt fungerar på egen hand alternativt som en förrätt. Koktiden är endast fem minuter i tryckkokaren.

Potatis och broccolisoppa i tryckkokare
Ingredienser
- 400 gram broccoli.
- 4 små potatisar (cirka 350gram skalad)
- 1 gul lök (150gram skalad)
- 1 Vitlöksklyfta
- 1 Grönsaksbuljong
- 7 dl vatten
Tillredning
- Skölj och dela upp broccolin i några större delar
- Skala potatis och skär den i centimetertjocka skivor.
- Skala och skär löken i grova klyftor.
- Skala och krossa vitlöksklyftan.
- Lägg ner allt i tryckkokaren.
- Tillsätt grönsaksbuljong och vattnet.
- Koka på högsta tryck i fem minuter.
- Låt trycket sjunka, öppna sedan tryckkokaren.
- Mixa soppan slät med stavmixer.
- Tillsätt en klick smör.
- Servera med en klick Crème fraîche.
Soppan håller ett par dagar i kylen och kan med fördel ätas dagen efter. Observera att den blir lite tjockare/krämigare när den svalnat.
För ett helt vegetariskt alternativ, byt ut smörklicken mot olivolja och byt ut crème fraîche mot något annat. Ge gärna kommentar med förslag!
Om ingredienserna
Potatis innehåller massor med fibrer och kalcium, läs mer om potatis. Lök innehåller antioxidanten quercetin. Broccoli är enligt wikipedia en av våra mest näringsrika grönsaker och innehåller bland annat flera antioxidanter, bland annat karetenoiden lutein samt sulforafan. Läs mer om broccoli på wikipedia.
Kommentera gärna receptet!
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Gudrun Ekstrand
Prövade recepten i mitt första försök med tryckkokare (en julklapp till mig själv)
Lätt att göra, jättegod tycker jag
en lycklig nybörjare på tryckkokning.
Fredrik
Hej Gudrun,
Vilken fin julklapp! Soppa är verkligen något som blir riktigt gott i tryckkokaren. Kul att du gillade den och tack för din kommentar!
Skicka gärna in eventuella recept för publicering på Tryckkokning.se.
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik