Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

Potatis och palsternackspuré

Ett gott och lite lyxigare alternativ till potatismos. Palsternacka är en av mina favorit-rotfrukter, den ger en söt och god smak till denna puré som med fördel kan serveras till en festligare köttgryta.

Potatis och palsternackspure i tryckkokare

Potatis och palsternackspuré i tryckkokare

Ingredienser

  • 1200 gram potatis (oskalad vikt)
  • 600 gram palsternacka (oskalad vikt, motsvarar cirka 4 palsternackor)
  • 2-3 matskedar smör
  • 2 dl crème fraiche
  • Salt och peppar

Tillredning

  1. Skala potatis och palsternacka.
  2. Skär i centimetertjocka slantar.
  3. Lägg ner potatis och palsternackan i tryckkokaren, tillsätt vatten så att det täcker.
  4. Tillsätt en tsk salt.
  5. Sätt på locket, koka upp och koka på högsta tryck i sex minuter.
  6. Ställ åt sidan, låt trycket sjunka.
  7. Smält smöret i en kastrull.
  8. Tillsätt crème fraiche när smöret smält.
  9. Mosa rotfrukterna med en potatismosare.
  10. Tillsätt blandningen med smör och crème fraiche.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Servera!

Om ingredienserna

Generellt sett innehåller rotfrukter relativt snabba kolhydrater. De innehåller dock en mycket mindre mängd kolhydrater än ris och pasta, man brukar benämnda det GL (Glycemic Load, glykemisk belastning) som innebär att trots att kolhydraterna är snabba får man inte i sig en lika stor mängd kolhydrater som livsmedel med hög GL.

Rotfrukter innehåller fibrer och mineraler och är något vi borde äta mer av.

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik

Föregående

Röd quinoa

Nästa

Köttgryta med sherry

2 Kommentarer

  1. Härligt att även Du använder creme fraiche i potatispurén. Jag brukar alternera mellan enbart potatis resp palsternacka eller rotselleri i min puré. Kokar i ganska kraftigt saltat vatten som gör att den söta rotsaksmaken tillsammans med creme fraichens syra gifter sig på ett helt fantastiskt sätt. Ska kanske tilläggas att det är den helfeta grädden som gäller däremot använder jag inget smör. Pressar rotsakerna genom potatispress, öser i creme fraice och rör runt kraftigt med träslev och sedan är det klart för servering. Det blir en fluffig puré.
    Min man säger alltid att man inte behöver något sovel till ”Gunillas potatismos” för det är så gott i sig självt. Bättre betyg kan knappast ges.

  2. Hej Gunilla!

    Håller med om att det verkligen blir gott. Använder också vanlig creme fraiche. Har inte testat med rotselleri, det ska jag göra.

    Tack för din kommentar. Kanske har du något recept för tryckkokaren att dela med dig av?

    Mvh
    /Fredrik

Kommentera

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén