Hemlagat potatismos är fantastiskt gott och med en tryckkokare något riktigt snabblagat. Genom att skala och skära potatisen i centimetertjocka skivor reduceras koktiden till 5 minuter.

Potatismos i tryckkokare
Ingredienser
- 600 gram skalad kokt potatis
- 1,5 dl mjölk eller grädde
- 25 gram smör
- salt
- vitpeppar
- Persilja till garnering (valfritt)
Tillagning
- Skala potatisen, skär den i cenimtertjocka skivor.
- Låg ner potatisen i tryckkokaren, salta vattnet.
- Koka upp till högsta tryck, tryckkoka i fem minuter. Oftast håller tryckkokaren värmen så att man kan stänga av plattan helt när trycket uppnåtts, vilekt sparar energi.
- Ställ tryckkokaren åt sidan, låt trycket sjunka.
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt mjölk och/eller grädde i kastrullen. Eftersom smör och mjölkblandningen har ungefär samma temperatur som potatisen kommer konsistensen på potatismoset bli bra.
- Vid behov värm mer mjölk tills önskad konsistens erhålles.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
- Servera!
Om potatis
Eftersom en viss del av kolydraterna omvandlas till resisten stärkelse med mycket lågt GI (glykemiskt index, det vill säga långsamma kolhydrater) passar potatismoset bra i matlådan dagen efter. Tänk på att konsistensen blir tjockare när det svalnar. Läs mer om potatis i tryckkokare.
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Anders
Mycket gott mos blir det, fast jag föredrar svartpeppar (-:
Fredrik
Hej Anders!
Smaken är som baken. Det var ett tag sedan jag tillredde en laddning potatismos. Nästa gång får det bli svartpeppar!
Mvh
/Fredrik