I vanliga fall brukar jag använda grädde eller creme fraiche i potatismoset. Denna gång var fokus att hålla ner på nivån av fett och öka på proteinmängden. Moset kan göras med enbart potatis, men jag gillar att kasta i några palsternackor också. Att använda kvarg i moset överträffade mina förväntningar, helt klart.

Proteinpotatismos

Proteinpotatismos

Ingredienser

  • 1kg potatis
  • 0,5 kg palsternacka (valfritt)
  • 200g kvarg
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Om du vill, kasta i ett par vitlöksklyftor.

Tillredning

  1. Skala rotfrukterna
  2. Halvera potatis och skär palsternackorna i lika stora bitar.
  3. Lägg ned dem i tryckkokaren
  4. Salta vattnet
  5. Koka på högsta tryck i 5 minuter.
  6. Låt svalna.
  7. Häll av vattnet.
  8. Mosa rotfrukterna
  9. Tillsätt kvarg
  10. Salta och peppra efter egen smak
  11. Servera!

Om Proteinpotatismos

Bra alternativ för dig som tränar eller av annan anledning vill äta mindre fett och mer protein. Kvarg/Kesella innehåller kasein-protein vilket är ett protein med långsamt upptag. Laga gärna extra mycket mos och ha med i matlådan. En viss del av stärkelsen i potatisen omvandlas när den svalnar till resistent stärkelse = mycket långsamma kolhydrater (GI typ 33 med socker satt som 100).

Proteinpotatismos innan mosning

Proteinpotatismos innan mosning

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik