I vanliga fall brukar jag använda grädde eller creme fraiche i potatismoset. Denna gång var fokus att hålla ner på nivån av fett och öka på proteinmängden. Moset kan göras med enbart potatis, men jag gillar att kasta i några palsternackor också. Att använda kvarg i moset överträffade mina förväntningar, helt klart.
Ingredienser
- 1kg potatis
- 0,5 kg palsternacka (valfritt)
- 200g kvarg
- Salt
- Svartpeppar
- Om du vill, kasta i ett par vitlöksklyftor.
Tillredning
- Skala rotfrukterna
- Halvera potatis och skär palsternackorna i lika stora bitar.
- Lägg ned dem i tryckkokaren
- Salta vattnet
- Koka på högsta tryck i 5 minuter.
- Låt svalna.
- Häll av vattnet.
- Mosa rotfrukterna
- Tillsätt kvarg
- Salta och peppra efter egen smak
- Servera!
Om Proteinpotatismos
Bra alternativ för dig som tränar eller av annan anledning vill äta mindre fett och mer protein. Kvarg/Kesella innehåller kasein-protein vilket är ett protein med långsamt upptag. Laga gärna extra mycket mos och ha med i matlådan. En viss del av stärkelsen i potatisen omvandlas när den svalnar till resistent stärkelse = mycket långsamma kolhydrater (GI typ 33 med socker satt som 100).
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Lämna ett svar