Tryckkokning.se

Information och recept för tryckkokare

”Pulled” Dovhjortsbog

När jag för några dagar sedan var på Vikbolandet fick jag tag i en bit dovhjortsbog. Eftersom kött från vilt ofta är gott och även innehåller en högre andel omega-3 än vanligt kött köpte jag en bit för att tryckkoka. Har senaste året relativt ofta kokat kött i bit, både gris och nöt och det är både enkelt och gott.

Visst, det tar 60 till 90 minuter men det sköter sig i stort sett självt. Det går också att variera smaken med olika kryddningar, denna gång blev det en del spiskummin, chipotle och chili och den avnjöts med tacotillbehör.

Pulled dovhjortsbog

Pulled dovhjortsbog

Ingredienser (cirka 4 portioner)

  • 800gram Dovhjortsbog, det viktigaste är att det är framdelskött lämpat för kokning.
  • 1 tsk spiskummin
  • 2-3 matskedar chipotlepasta
  • 1 torkad chipotle
  • 10 svartpepparkorn
  • 3 skalade och krossade/mosade vitlöksklyftor.
  • 1 msk råsocker
  • 1-2 msk salt. Har aldrig lyckats få köttet för salt.
  • Vatten så att det täcker köttet
Dovhjortsbog innan tryckkokning

Dovhjortsbog innan tryckkokning

Tillredning

  1. Lägg ned alla ingredienser i tryckkokaren. Köttet kokas helt i bit.
  2. Tryckkoka på högsta tryck i 70 minuter. Anpassa koktiden efter storleken, framförallt tjockleken på köttbiten.
  3. Låt trycket sjunka undan, köttet håller sig saftigare om det svalnat lite innan det tas upp.
  4. Servera med valfria tillbehör, i detta fall blev det tacos som ett roligare alternativ till tacos med köttfärs.
Tryckkokad dovhjortsbog

Tryckkokad dovhjortsbog

Trevlig tryckkokning!

/Fredrik

Föregående

Gulasch på strutshals

Nästa

Kalops från Hölö

2 Kommentarer

  1. Mikael Weiss

    Hej!

    Behöver man verkligen så mycket vatten? Jag gjorde pulled pork enligt ett klipp från jägarförbundet och där var det bara kryddor, kött och tärnad tomat. Vätskan från tomaten räckte. Blev intensiv och god smak!

    /Mikael

  2. Hej Mikael. Har hört om andra som med framgång hoppat över att tillsätta vatten, exempelvis när man gör kalvlägg. Det är viktigt att det finns vätska som kan bygga upp trycket.

    På sistone har jag börja göra så att köttet täcks, tanken är främst att smakerna ska nå hela köttbiten. Har en bit högrev som jag ska koka idag, ska minimera vätskan och se hur det blir.

    Har du något recept för tryckkokning att dela med dig av i utbyte mot öra och berömmelse!? 😉

    Mvh
    /Fredrik

Lämna ett svar

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén