Risgrynsgröt, även kallat tomtegröt när det nu börjar lacka mot jul. En gröt som troligtvis lagas mindre och mindre till fördel för de oaptitliga ”korv-formade” förpackningar med vit gegga som just nu får lite extra exponering i butikshyllorna.
Att undertecknad inte lagat risgrynsgröt i större omfattning tidigare beror på den mycket långa tillagningstiden, något som nu är ett minne blott tack vare tryckkokare! Enligt receptet på förpackningen är koktiden först 10 minuter och sedan ytterligare 40 minuter. I tryckkokaren blir det klart på 15 minuter.
Ingredienser (10 portioner)
- 4 dl grötris (cirka 350 gram)
- 6,5 dl vatten
- 1 liter standardmjölk, 3%
- 1 tsk salt
- 1 kanelstång
Tillredning
- Häll ner samtliga ingredienser i tryckkokaren.
- Koka upp under omrörning, använd INTE högsta värmen utan steget lägre, låt locket vara av tills innehållet stormkokar.
- När det kokar kraftigt, sätt på locket på tryckkokaren, trycket bör nu stiga på ett antal sekunder.
- Koka på högsta tryck i 15 minuter.
- Ställ åt sidan, låt trycket sjunka.
- Öppna locket när allt tryck gått ur.
- Rör om så att innehållet i tryckkokaren blandar sig.
- Servera med mjölk, kanel och socker.
Viktigt att tänka på
Att tillreda mjölk i tryckkokare är något som lätt kan misslyckats. Mitt första försök blev vidbrändt och fick slängas, hemligheten ligger i att röra samtidigt som det kokar upp och att inte använda för hög värme under uppkokningen. Är spisen graderad ett till sex kan värmeläge 5 med fördel väljas. Sätts locket på när det kokar kraftigt kommer tryckkokaren upp i tryck på några sekunder, något som verkar bidra till att minska risken för bränd gröt.
Detta är ett avancerat recept då mjölk som lätt bränner fast är inblandat.
Skall gröten sparas är det bra att känna till att den kommer få en mycket tjockare konsistens när den får vila. Tillsätt gärna lite mjölk eller vatten när den ställs undan.
Variation
Vill man sätta guldkant på tillvaron kan 1 dl vatten bytas mot 1 dl grädde. Grädden verkar göra det mindre sannolikt för att gröten skall bränna fast i botten.
Om ingredienserna
Lagar man sin egen risgrynsgröt / tomtegröt slipper man köpa den färdiga varianten som sannolikt innehåller en hel del tillsatser. Grötris bör vara relativt snabba kolhydrater, vilka dock i kombination med mjölk blir av den mer långsamma sorten. Denna gröt är perfekt barnmat. Tänk på att barn under ett år inte ska äta tilsatt salt. Läs mer om risgrynsgröt på Wikipedia.
Tips
Ska gröten inte ätas direkt kan man öka på mjölkmängden med 2 dl till 12 dl eftersom risgrynen sväller ordentligt.
Ser fram emot kommentarer / förslag till vidareutveckling av detta recept.
Trevlig tryckkokning!
/Fredrik
Mattias
Mycket trevligt att nån fixat reda på hur man gör gröt på det här sättet.
Gav min fru nu på morgonen en Vitavit tryckkokare från Fissler och så vill vi prova med att göra julgröt – vips denna sajt och så igång… TACK!
Fredrik
Hej Mattias,
Tack för din kommentar. Risgrynsgröt är verkligen något som både blir godare och dessutom går avsevärt mycket fortare i tryckkokaren. När ni bekantat er med tryckkokaren är ni varmt välkomna med recept till Tryckkokning.se.
God fortsättning!
/Fredrik
Eva
Hej!
Provade nu och det brände rätt friskt i botten, men det verkar ha bränt under tryckkokningen. Det gick ner ändå, med lite extra kanel.
Ett tips är att ta varmt vatten och att värma mjölken i mikron till nästan koktemperatur. Då kokar det upp fortare.
Fredrik
Hej Eva!
Mitt första försök brändes totalt. Rörde du ordentligt i tryckkokaren tills det stormkokade för att sedan sätta på locket? Den metoden har fungerat för mig flera gånger.
Fredrik
Har precis tillagat en laddning risgrynsgröt. Det brände inte fast det minsta denna gång. Hemligheten är som sagt att låta innehållet stormkoka under omrörning innan man sätter på locket på tryckkokaren.
Hade ingen kanelstång, testade att istället tillsätta en matsked råsocker och sonen åt med stor aptit. Struntar man i saltet är denna gröt klockren även för de små.
Trevlig tryckkokning!
Fredrik
Då var det dags att tryckkoka risgrynsgröt. Eftersom jag förbereder den inför morgondagen ökade jag mängden mjölk med 2 dl, då är konsistensen bra även fast gröten svalnat och risgrynen svällt ytterligare. Har uppdaterat receptet med rubriken tips.
Perfekt alternativ till att köpa barn-gröt!
Trevlig risgrynsgrötskokning!
/Fredrik
Mikkel
Funkade utmärkt utan att bränna. Jag fick i princip stänga av plattan när trycket vår uppnått annars blev det övertryck.
Sonen tog om flera gånger och frun så ”O va gott”. /Mikkel
Fredrik
Min tryckkokare går varm med risgrynsgröt såhär i juletider. Den är mycket uppskattad av både barn och vuxna. Ska se om jag kan tillaga annan gröt också i den, men risgrynsgröt är så bra eftersom det annars tar så lång tid.
Tack för din kommentar!
Mvh
/Fredrik
Victoria
Mamma provade och de misslyckades totalt eftersom att de brändes fast…mamma tog av grytan redan tidigare så hann rädda gröten som nu blir klar i en annan gryta!!
Fredrik
Vad tråkigt! Har också bränt ett par innan jag fick till receptet. Det är mycket viktigt att man rör om hela tiden tills innehållet stormkokar, därefter på med locket och sänka värmen. Det verkar också som att standardmjölk inte bränner fast lika lätt som exempelvis mellanmjölk.
En annan orsak kan vara att olika tryckkokare har olika tjock botten som fördelar värmen olika bra. Vilken modell/märke använder ni?
Magnus
Jag funderar på att skaffa tryckkokare, bland annat för mjölkkokning, så jag hittade denna sida. Jag har alltså inte provat att koka risgrynsgröt i tryckkokare, men kanske har en förklaring till varför det ibland bränns även om man först har rört tills det stormkokar.
Min erfarenhet när det gäller kokning av mjölk (utan tryckkokare) är, precis som Fredrik skriver, att man måste röra tills det stormkokar, men det räcker inte, man måste låta detta pågå en stund (med omröring och skrapning av botten) innan man kan lämna mjölken utan omröring. Jag tror det är något med proteinerna i mjölken, att de måste hinna genomgå en förändring innan man kan sluta röra. Så mitt tips är alltså, rör tills det stormkokar, och fortsätt med det en stund innan ni sätter på locket på tryckkokaren.
För att ge lite mer information, det jag har märkt är att när man under rörning låter mjölk koka, så upphör efter ett tag mjölkens tendens att skumma. Vid en viss punkt kokar den mer som vatten kokar, utan skum.
Fredrik
Intressant! Brukar ofta röra en bit in i stormkokandet utan att ha reflekterat över vad som händer då. Mycket bra tips!
Blev också nyfiken på vad mjölkkokning innebär, vad gör du med den kokta mjölken?
/Fredrik
Magnus
Hej Fredrik, här kommer sent svar på din fråga:
Det var länge sedan jag kokade mjölk, men om jag minns rätt så blir mjölk mer lättsmält om man kokar den ett tag, enligt det indiska köket.
Nettan
Hej Fredrik, tack för en lektion i grötkokning med tryckkokare!
Jag fick denna precis omnämnda mackapär och är verkligen novis på detta område. Enligt dina instruktioner gick det lekande lätt. Då jag av naturen är något otålig så hettade jag upp mjölken i mocron (tillsammans med grädden). Vattnet och gryn och salt (och rejäl smörklick) kokade jag upp i kokaren, tillsatte mjölken och vips var det dags att sätta på locket sänka till 1:an och vänta en kvart. Behövde alltså inte röra i grytan så länge och garanterat inget bränt! Tack och bock!
Ann-Lo
Hej Fredrik!
Vi köpte nyligen en OBH tryckkokare. Jag har lagat en del mat i den som grytor och stekar och tänkte nu att jag skulle testa ditt recept på gröten. Har precis ätit upp en gröt portion så gröten blev okej men när jag kokat upp alla ingredienser och stormkokat en stund så satte jag på locket och trycket steg på några sekunder och när ångan kom så kom även mjölken sprutandes ur tryckregulatorn, HJÄLP det var mjölk regnandes över hela spisen, bänken och fläkten, vad var det som hände? Jag avbröt det hela och trycket fick sakta gå ur medan jag torkade mjölk. Öppnade locket sen och gröten såg så fin
ut, inget bränt alls, det var lite tuggmotstånd så den hade kunnat kokat en stund till men som sagt helt okej. Nu törs jag inte prova en gång till, rädd att det blir på samma vis igen 🙁
Fredrik
Hej Nettan!
Tack för dina värmande ord och ditt strålande tips. Nu har nästan risgrynsgröt blivit frukostmat! Tar tacksamt emot fler tips och gärna recept framöver.
Fredrik
Hej Ann-Lo,
Har upplevt en liknande situation. En sak du kan testa är att sänka värmen ett steg när det börjar sjuda så att det inte skummar lika kraftigt kombinerat med kraftig omrörning. För att snabbt få ner skummandet kan du dra av tryckkokaren en bit från plattan. OBH:n rymmer 6 liter vill jag minnas, jag gör detta recept i en tryckkokare på 6,5 liter. Det är möjligt att utrymmet påverkar, även fast det skall gå att få till det i din OBH.
Avslutningsvis kan du prova att skjuta tryckkokaren fram och tillbaka över plattan, detta gör att ventilen brukar stängas fortare. Alltså ruska den fram och tiLlbaka som om du hade en pannkaka i en stekpanna. Svårt att förklara vettigt :). Detta tips kan appliceras på alla recept där man är lite orolig att det skall brännas fast när man satt på locket och väntar på att trycket skall stiga. Återkom gärna och berätta hur det går med tryckkokandet. Ge inte upp risgrynsgröten!
Ann-Lo
Hej igen Fredrik och God Jul!
Tack för tipsen, jag testade grötkokningen idag på självaste julafton, och tro det eller ej men det gick perfekt. Det var lite skjutande fram och tillbaka med tryckar´n på spisen men sen hittade jag rätt temperatur och tryckindikatorn var uppe hela tiden men regulatorn släppte inte ut någon ånga. Gröten blev precis som den skulle. Åter igen Tack för tipsen, utan dessa hade jag nog inte provat igen 🙂
Fredrik
Hej Ann-Lo och God Fortsättning!
Vad roligt att höra, verkligen. Har bränt många tryckkokare för att komma fram till den perfekta risgrynsgröten, men det var värt mödan. Gjorde också risgryngsgröt, men kvällen innan. Gjorde en halvsats i min favorit-tryckkokare på 2,5 liter från WMF.
Återigen, kul att höra att det gick bra. God fortsättning!
Tina
Ett tips till er som misslyckats fatalt, (liksom jag)och gråter över en vidbränd kastrull är att koka ur kastrullen med tvättmedel och vatten i ca 10 min.
Fredrik
Tack för ett bra tips. Ska testa det nästa gång. Mycket viktigt att röra om i tryckkokaren tills det verkligen stormkokar. När det stormkokar bränner det inte fast lika lätt, gäller bara att få på locket innan mjölken rinner över kanterna. 🙂
Pia
Underbart!!
Funkar klockrent och familjen är jättenöjda (och mätta!)
Fredrik
Vad roligt! Har bränt fast gröten ordentligt några gånger, verkligen kul att det blev bra. Nu är du tryckkokarproffs! 😉
Pär Tegnander
Hej!
Ett tips för att minska risken för att gröten bränns vid……
Börja med att smälta smör/fett/matolja. Lägg i ris, salt, socker, kanelstång och blanda allt väl. Häll på vatten och därefter mjölk, snabbt uppkok och rörom. Sätt på locket och höj till högsta tryck. Koka någon minut och stäng av plattan. Därefter får gröten stå och svälla/bli tjock. När man kokar risgrynsgröt i vanlig gryta så kan man låta gröten koka upp, ex på kvällen, sen ställer man grytan till sidan och på morgonen så är gröten klar. I tryckkokaren så blir detta moment mycket snabbare. Min poäng med denna teknik är att gröten inte måste stå på värme och koka för att bli färdig.
Fredrik
Hejsan! Stort tack för ett bra tips, när man lyckas med att tryckkoka sin risgrynsgröt uppnår man Ninja-status i tryckkokandet! 😉
Pelle
Använde s.k. Instapot tryckkokare med detta receptet och funkade ganska bra.
Rörde ordentligt under uppkok utan lock på ”pressure Cook high” man känner hur grynen fastnar i botten. När det kokade starkt låste jag locket och 5 min senare var trycket uppe och lät den koka 15 min. Sen lät den sitta utan uppvärmning i 10 min för att låta trycket avta (s.k. Natural Release)
Resultatet blev okej! väldigt lätt bränd botten, blekt ljusbrunt i färgen och en ytterst svag bränd smak. Nästa försök blir det 10 min. Kok + 10 min vila.
Fredrik
Det är rätt krångligt att tryckkoka mjölkprodukter. Brukar röra om tills det nästan kokar över så att trycket stiger rätt direkt efter man satt på locket.