Risotto med broccoli, ett vegetariskt recept från TiV i Finland.
Ingredienser
- En stor gul lök
- 3-4 vitlöksklyftor
- 3,75 dl arborioris
- 8,75 dl höns eller grönsaksbuljong.
- 1-1,25 dl vitt vin
- 1 medelstor broccoli (250 gram)
- 1-2 dl parmesanost
Tillredning
- Skala och finhacka lök och vitlök
- Fräs i rapsolja, löken och vitlöken ska bli mjuka utan att få färg.
- Tillsätt arborioris, blanda väl med löken.
- Skär broccolin i småbitar, lägg ner den med det andra.
- Tillsätt buljongen, vinet och en liten mängd saffran och eventuellt lite salt beroende på buljongens sälta.
- Rör om ordentligt.
- Sätt på locket och koka på högsta tryck i fem minuter. På vissa tryckkokare kan man stänga av plattan helt efter att högsta tryck uppnåtts, tryckkokaren håller ändå trycket i fem minuter.
- Öppna tryckkokaren genast, ett tips för att få ner trycket är att spola försiktigt med kallt vatten.
- Rör om ordentligt.
- Tillsätt parmesan efter smak.
- Servera!
Om ingredienserna
Arborioris som också i vissa sammanhang kallas risottoris har ett liknande näringsvärde som annat ris, det vill säga en stor andel kolhydrater, näringsvärde och energiprocent i tabellen nedan. Broccoli är en mycket näringsrik grönsak som innehåller bland annat antioxidanten sulforafan och karetenoiden lutein. Läs mer om broccoli. Gul lök är rik på antioxidanten quercetin. Vitlök innehåller en bland annat vitaminer, mineraler och det antibakteriella ämnet allicin.
Energi | 346,5 kcal | Energiprocent, E% |
Protein | 6,5 g | 8 E% |
Fett | 0,5 g | 1 E% |
Kolhydrater | 79 g | 91 E% |
Kostfiber | 1,3 g | |
Natrium | 4 mg |
Tack TiV för att du delar med dig av detta recept till Tryckkokning.se!
Trevlig tryckkokning.
/Fredrik
Magnus
Hej
Menar du att det räcker med 5 minuter? Eller menar du att man kan stänga av efter 5 min om tryckkokaren håller trycket i 5 min till? 10 min totalt verkar rimligare?
Tycker att risotton har blivit lite lös när jag följt detta recept, vet inte om det är en stor vätskemängd eller om det kan bero på något annat? Har dock inte haft broccoli i, men den suger väl inget vatten direkt?
Tack för en bra sida!
Fredrik
Hej Magnus!
Det brukar räcka med fem minuter för ris, bortsett från risgrynsgröt. VIlken tryckkokare du har och hur tät den är kan spela in här, då det faktiskt kan skilja lite. Det är en läsare som skickat in receptet och det verkar som att jag ska äta risotto till middag inom kort!
Testa att minska vattenmängden lite. När det gäller risotto kan du säkert köra fem minuter till med plattan avstängd, en risotto ska väl vara lite krämig!?
Ska fråga en person som brukar göra risotto och fråga om hon kan tillföra något.
Kul att du gillar sidan! Har du något favoritrecept att dela med dig utav?